Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Záujem o zimné pobyty stúpa. Hotelieri varujú pred rýchlo sa plniacimi kapacitami
Zdielať na

Záujem o zimné pobyty stúpa. Hotelieri varujú pred rýchlo sa plniacimi kapacitami

SLOVENSKO / Zimná sezóna je za rohom a postupne sa zvyšuje aj obsadenosť hotelov. Trendom je, že mnohí chceme variť vianočnú kapustnicu na horách, z čoho sa hotelieri samozrejme tešia. Zároveň dodávajú, že netreba s rezerváciami dlho váhať. O mnohé lokality je totiž obrovský záujem.

​Hoci si teraz užívame pod tatranskými štítmi ešte krásnu pestrofarebnú jeseň, turisti už myslia na vianočný a zimný oddych.

Mnohí tatranskí hotelieri posielajú jasný odkaz

"Záujem o zimné pobyty je pomerne dobrý, preto netreba zaháľať," potvrdil Matej Fujka, riaditeľ Grandhotela v Starom Smokovci. "V najznámejších hoteloch v najlepších lokalitách evidujeme obrovský záujem," ozrejmila Lucia Blašková, výkonná riaditeľka OOCR Vysoké Tatry.

Turisti nechcú tráviť Vianoce doma

Predstavte si, že pribúda čoraz viac turistov, ktorí si nechcú vianočnú kapustnicu variť doma. Takže tatranské hoteli nebudú na vianočné sviatky prázdne. Cenovú otázku nemajú hotelieri veľmi radi, znížená DPH na ubytovanie či gastro sa prejaví až po jej uvedení do praxe.

"Je to skôr otázka toho, že keď sa bude opakovať minulý rok, kedy sneh bol len v Tatrách, tak klienti si chcú tie termíny čo najskôr rezervovať," dodala Blašková.

"Odozva zo sektoru je zatiaľ pozitívna. Minimálne nás to nehodí do nejakej izolácie z pohľadu porovnania cien s okolitými krajinami," vysvetlil minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi (SNS).

"Zimná sezóna sa vypredáva. Obsadenosť bude viesť k spokojnosti hotelierov. Pokiaľ  záujem o cestovanie bude, ťažko očakávať, či bližšie k termínom budú ceny klesať alebo stúpať, môže sa stať oboje," hovorí Roman Berkes, viceprezident Zväzu cestovného ruchu.

No aj napriek tomu, že znížená DPD má pomôcť cestovnému ruchu, minister hovorí o dvoch aspektoch, pre ktoré sa zahraniční turisti rozhodnú radšej stráviť zimnú dovolenku v destináciách mimo Slovenska.

"Jedným je, že v susednej krajine je vojna. Takže tí zahraniční turisti to určite vnímajú. Druhý je fenomén medveďa, ktorý keď je čím viac medializovaný, tak nám českí turisti odriekajú návštevy v hoteloch," ozrejmil Keketi.

Vplyv bude mať aj počasie

No a hoci sú predpoklady na tohtoročnú zimnú sezónu pozitívne, podľa hotelierov je dôležité, aby sa udržali naše svahy v dobrej kondícii a bola stopercentná obsadenosť hotelov - no ako sa to bude vyvíjať rozhodne práve počasie.

"Myslím si, že naše strediská sú dobre vybudované. Teraz sa otvárala šesťmiestna sedačka v Bachledovej doline, ktorá tri doliny bude spájať, Bachledovu, Frankovu a Jezersko. Takisto aj vo Vysokých aj Nízkych Tatrách sú veľmi dobre pripravení," uviedla generálna riaditeľka Slovakia Travel Ivana Vala Magátová.

"Otázkou je, ako dopadnú lanovky, vleky a akvaparky, pretože tie zostali vo vysokej sadzbe DPH, čo je 23 %," dodal Berkes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy