Oblačno
14°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Slovensko má najhoršie čerpanie eurofondov spomedzi krajín V4
Zdielať na

Slovensko má najhoršie čerpanie eurofondov spomedzi krajín V4

BRATISLAVA / Slovensko má najhoršie čerpanie eurofondov spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny (V4) s tým, že zo štrukturálnych fondov na roky 2021 - 2027 vyčerpalo 1,15 %. Poľsko v tejto fáze vyčerpalo 5 %, Maďarsko 8 % a Česko už 12 % celkového objemu. Problém predstavuje nedostatočné vyhlasovanie výziev zo strany ministerstiev, uviedli v stredu 23. 10. predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

"My sme dnes asi v jednej tretine programového obdobia, takže to, čo je dnes naozaj dôležité, je, aby ministerstvá vyhlasovali eurofondové výzvy, aby sa do nich mohli žiadatelia prihlásiť. Podpíšu sa zmluvy o čerpaní a potom z toho plynie aj samotné čerpanie, a pokiaľ ide o tempo vyhlasovania výziev, tak táto vláda to tempo spomalila a neplní ani vlastné predsavzatia, ktoré si na začiatku roka dala," povedal opozičný poslanec Ján Hargaš (PS).

Z vládnych dokumentov, o ktorých rokovala vláda, by malo pritom vyplývať, že plán vyhlasovania výziev a sumu, ktorú chceli ministerstvá vyhlásiť vo výzvach, splnila vláda za druhý a tretí kvartál tohto roka približne na 50 %. Za posledných šesť mesiacov tak mali podľa Hargaša ministri vyhlásiť výzvy v hodnote 2,8 miliardy eur v porovnaní s plánovanými 5,4 miliardami eur. Ministerstvo hospodárstva by malo dosahovať najhoršie výsledky, pričom plnenie plánov spojené s vyhlasovaním výziev je na úrovni 0 %, doplnil poslanec.

Nedostatočné čerpanie eurofondov by mohlo podľa neho spôsobiť ohrozenie týchto financií. V súčasnosti malo byť vyčerpaných 140 miliónov eur, pričom na to, aby boli splnené záväzky Európskej únie, by malo dôjsť k čerpaniu ďalších 1,4 miliardy eur v priebehu nasledujúcich 14 mesiacov.

Na dôležitosť eurofondov poukázal aj podpredseda PS Michal Truban

"Od roku 2014, čiže posledných desať rokov, hrubý domáci produkt (HDP) na Slovensku rástol priemerne o 2,4 %, z toho eurofondy sa podieľali 0,6 %. Čiže približne štvrtina rastu nášho HDP je z eurofondov. Za toto obdobie tvorila taktiež celá suma eurofondov tretinu všetkých verejných investícií," doplnil.

Na realizácii eurofondov sa ďalej podľa neho podieľajú predovšetkým slovenské firmy, čo následne podporuje celú ekonomiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy