Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Po 32 rokoch prichádza nová úprava slovenskej hymny. Na nahrávanie dohliadali Šimkovičová a Machala
Zdielať na

Po 32 rokoch prichádza nová úprava slovenskej hymny. Na nahrávanie dohliadali Šimkovičová a Machala

BRATISLAVA / Hymna bude znieť trochu inak, než sme zvyknutí. Nahrať novú hudobnú úpravu po 32 rokoch sa rozhodlo ministerstvo kultúry. Dostane nový šat no pôvodný text a nápev sa nemení. Nové aranžmán vytvoril známy hudobník Oskar Rózsa. Ministerka neodpovedala, koľko projekt v čase konsolidácie bude stáť a u viacerých ministrov sa to aj preto nestretlo s pochopením.

Ministerstvo kultúry (MK) SR pripravuje v spolupráci so Slovenskou filharmóniou úpravu štátnej hymny. Nový aranžmán dostane po 32 rokoch, pričom pôvodný text ani nápev sa nemení. Cieľom je podčiarknuť význam a dôležitosť hymny ako štátneho symbolu, informovala vedúca oddelenia komunikácie MK SR Petra Bačinská.

"Úlohy sa zhostil renomovaný slovenský skladateľ, dirigent a producent Oskar Rózsa, ktorý spolupracuje so Slovenskou filharmóniou, Bratislavským chlapčenským zborom a detským zborom Slovenského rozhlasu. Nový aranžmán hymny bude viac symfonický, monumentálny a nápaditý," priblížila hovorkyňa. Novou verziou chcú podľa nej hymnu viac priblížiť aj mladým ľuďom.

Projekt bol plánovaný už dlhšie

"Myšlienka oživiť a modernizovať hymnu vznikla v roku 2011, keď Oskar Rózsa prvýkrát predložil svoj návrh MK. Dnešné vedenie rezortu sa v spolupráci so Slovenskou filharmóniou rozhodlo tento projekt po rokoch skutočne zrealizovať," objasnila.

Ako bude znieť hymna po novom sa dozvieme až 1.januára. "Áno, pracujem na novej verzii, novej inštrumentácii štátnej hymny," potvrdil Oskar Rózsa. Martine Šimkovičovej sa to podarilo udržať pred verejnosťou v tajnosti celé týždne. Dokonca už zrealizovali nahrávanie, na ktoré bola Šimkovičová a Machala v Slovenskej filharmónii osobne dozerať. Malo to byť prekvapenie.

Šimkovičová na otázky neodpovedá koľko bude projekt v čase ohlásenej konsolidácie stáť

Podľa informácií TV JOJ by mal dokonca vzniknúť dokument.

"Zatiaľ čo financovanie rôznych podujatí, ktoré propagujú progresívnu kultúru je v médiách prijímané pozitívne, snahy o modernizáciu a propagáciu slovenských symbolov, akým je aj hymna, často čelia nepochopiteľnej kritike," uviedlo ministerstvo kultúry v oficiálnom stanovisku.

Oskar Rózsa vysvetľuje, že to nemá nič spoločné s politikou ale výsledok má byť obohacujúci pre spoločnosť. "Je to nápad, ktorý vznikol zhruba okolo roku 2011 v mojej hlave, kedy som kontaktoval vtedajšie ministerstvo kultúry.  Mojou ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu," potvrdil aj Rózsa.

Podstatu hudobného motívu zachoval, tempo trochu spomalil. V archíve sme našli aj iných, ktorí tvrdili, že by spomalenie hymne pomohlo.

​Nahrával ju 120 členný symfonický orchester a 130 členný miešaný zbor zložený z troch telies, ani oni celý finálny produkt ešte nepočuli, no dirigentovi detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu sa už to, čo počul páči.

V kuloároch sa hovorí aj o zvuku fujary v hymne

Prvýkrát v histórii vraj hymna zaznie na záver s durovým veselým akordom a nie molovým. Oskar Rósza chce hymnu sfinalizovať v niektorom z prestížnych štúdií, komunikuje aj so štúdiami Abbey Road v Londýne. Jeden je ale pohľad hudobný a druhy finančný, ten bude vysvetľovať ministerka. "Novou verziou chceme štátnu hymnu viac priblížiť aj mladým ľuďom, ktorí by mali pri jej počúvaní cítiť hrdosť a osobné spojenie s týmto symbolom," dodalo ministerstvo kultúry.

Už pred rokmi ale jedna z uznávaných slovenských osobností, Miroslav Kusý hovoril, že hymna potrebuje úpravu, no celkom inú.

Historické korene hymny Slovenskej republiky siahajú do obdobia štúrovskej generácie. V roku 1918 sa stala súčasťou česko-slovenskej hymny a po vzniku samostatnej SR sa od roku 1993 hrávajú prvé dve slohy v úprave skladateľa Martina Burlasa. Počas troch desaťročí sa podľa hovorkyne mnohí hudobníci a skladatelia snažili priniesť nové variácie slovenskej hymny. Až teraz sa však realizuje oficiálny projekt na jej úpravu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy