Jasno
16°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Prelom v zdravotníctve: Lekárom pri diagnostike bude pomáhať umelá inteligencia
Zdielať na

Prelom v zdravotníctve: Lekárom pri diagnostike bude pomáhať umelá inteligencia

KOŠICE / V Košiciach využili umelú inteligenciu už aj pri určovaní lekárskych diagnóz. Konkrétne ide o ultrazvuk, ktorým vyšetrujú srdcia pacientov. Táto prevratná metóda okamžite vzbudila pozornosť.

​Posun v zdravotníctve

Made in Slovakia, teda vyrobené na Slovensku. Špeciálny ultrazvuk s umelou inteligenciou vďaka košickým vývojárom posúva diagnostiku v zdravotníctve míľovými krokmi vpred. "Predbehli sme svet," oznamuje Miroslav Kliment, vedúci slovenskej divízie. 

Pomáha umelá inteligencia

Práve tu v Košiciach, na tomto mieste vzniklo najnovšie zariadenie na vyšetrenie srdca. Takmer 4 roky na tom pracovalo 100 odborníkov. Výsledkom je, že lekárom v ambulanciách bude okrem zdravotnej sestry pomáhať umelá inteligencia. "Samozrejme, potom môžeme vyšetriť viac pacientov," vysvetľuje Prof. Mudr. Gabriel Valočík, Klinika kardiológie na lekárskej fakulte UPJŠ.

Umelú inteligenciu najprv museli naučiť rozmýšľať lekárskym umom. "V našej databáze máme približne 2 miliardy dát z rôznych ultrazvukových systémov, a potom máme špecialistov, ktorí tú umelú inteligenciu vlastne naučia, čo má na tých dátach hľadať," hovorí Peter Vaľo, vedúci oddelenia pokročilého vývoja ultrazvukov. 

Zrýchlenie procesu

Profesor Valočík si spomína ešte na počiatky trojrozmerných ultrazvuku. Vtedy dokázali v priebehu dňa vyšetriť len pár pacientov. "Celý tento proces trval od spracovania tých údajov trištvrte hodinu až jednu hodinu," dopĺňa Valočík. Vďaka tomuto vynálezu to budú len minúty. "Vďaka tej umelej inteligencii lekárovi trvá vyšetrenie jedného pacienta menej ako desať minút. To znamená, že lekár vyšetrí viac pacientov za deň a znamená to, že tie čakacie doby môžu byť menšie," informuje Vaľo.

​Konečné slovo má stále lekár

Konzervatívnejší pacienti sa však nemusia obávať toho, že o ich zdraví a liečení bude rozhodovať nejaký robot. "Rozhodnutie je na lekárovi," hovorí Vaľo.
"Tie systémy neurčujú diagnózu, oni pomerajú veci, ktoré my sme predtým prácne robili," informuje Valočík. "Pomáha a automatizuje nejaké činnosti, ktoré sú kvázi nudné alebo opakujúce sa," tvrdí Vaľo. "V podstate ide o bežné echokardiografické vyšetrenie, to znamená, že cez hrudník po nahratí daného nálezu potom môžeme pristúpiť k analýze." hovorí Valočík.

Spoľahlivosť údajov

Aj v tomto prípade má umelá inteligencia dobrú pamäť. Pri opakovanom vyšetrení zhodnotí stav pacienta a určí, či sa zlepšil alebo zhoršil. "Tie údaje sú spoľahlivejšie, ako keď sa vyšetruje jedným lekárom alebo viacerými lekármi," vysvetľuje Valočík. "Tento prístroj sa bude vyrábať tu pre európsky trh. Bude sa vyrábať v USA pre americký trh a bude sa vyrábať v Číne pre čínsky trh," oznamuje Kliment.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy