Skoro jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Vzniklo koleso na Slovensku? Nová štúdia o pôvode revolučného vynálezu
Zdielať na

Vzniklo koleso na Slovensku? Nová štúdia o pôvode revolučného vynálezu

Archívna reportáž

Výrobky, ktoré preslávili Slovensko

SLOVENSKO / Koleso je nástroj, ktorý sa rozšíril po celom svete a pomohol ovládnuť planétu. Archeológovia doteraz nevedia určiť presný pôvod jeho vzniku. Do úvahy však prichádzajú tri teórie. Nová štúdia prichádza s informáciami, ktoré poukazujú na možnosť pôvodu zo Slovenska, píše portál čt24.

Možný vznik kolesa na Slovensku

Ako informuje web čt24, približne 6000 rokov dozadu sa po slovenskej časti Karpat prechádzal muž. Za ním sa nachádzalo územie, ktoré tvorí dnešnú Trnavu. Tlačil pred sebou niečo, čo nikto predtým nevidel. Bol to voz, ktorý sa pohyboval pomocou kolies. Takto vyzerá predstava amerických archeológov a historikov, ktorí hľadajú dôkazy, že koleso vzniklo na území dnešného Slovenska.

Vynález kolesa vytvoril revolúciu vo všetkom, čo poznáme. Vďaka vozom vedeli efektívnejšie prevážať poľnohospodárske výrobky. Tento prelomový moment spôsobil intenzívne rozšírenie obchodu.

Vysoký potenciál technológie

Prvé archeologické nálezy o vzniku kolesa a vozov pochádzajú z doby nazývanej eneolit (doba medená). Dôkazy vznikali na viacerých miestach rýchlo po sebe, čo iba dokazuje to, aký veľký potenciál mala táto technológia. Celý proces potvrdzujú aj nástenné maľby, ktoré zahŕňali obrázky hračiek, miniatúrnych kolies alebo bitiek, vozových pohrebov a tiež nájdeme dôkazy aj v písaných prameňoch.

​Tri teórie o vzniku kolesa

O pôvode vzniku kolesa exitujú tri teórie, a najčastejšie sa spája jeho vznik s Mezopotámiou. Odtiaľ sa malo koleso šíriť do Európy. Druhá teória poukazuje na Turecko, na územie Pontu, pobrežia Čierneho mora kde v minulosti vznikali grécke dedinky. Posledná teória tvrdí, že koleso vzniklo vďaka vynaliezavým ľuďom z Karpat. Autorom tejto teórie je americký historik Richard Bulliet. S teóriou prišiel pomerne nedávno, v roku 2016.

Zvýšený dopyt

Tento kov sa v minulej dobe stal najobľúbenejším, a jeho dopyt sa rapídne zvyšoval a meď stávala  menej dostupnou. Baníci kvôli ťaženiu medi museli chodiť hlbšie do baní, v čom im pomáhali práve vozy, hovorí Bulliet. Na vozoch tak mohli ľahšie prenášať ťažký náklad.

Štúdia o vzniku kolesa na Slovensku

Spoločne s ostatými kolegami, prevažne inžiniermi vedec vydal štúdiu, zverejnenú v časopise Royal Society Open Science. Navrhuje v nej, ako podľa nich mohol vyzerať vznik kolesa na Slovensku. 

Autori vychádzali z archeologických nálezov, ktoré z praveku tvoria primárne hlinené modely vozov. Drevo totiž nemalo takú životnosť a rekonštrukcia vozov nebola jednoduchá. 

Tento výzkum nie je absolútny dôkaz toho, že koleso vzniklo na Slovensku. Európsku hypotézu podporuje fakt, že najstaršie dochované drevené koleso je na území Slovinska. Veľa argumentov podporuje skôr mezopotámsky pôvod, alebo pôvod Čierneho mora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy