Jasno
15°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Postup v kauze Súmrak: Ústavný súd odmietol sťažnosti Fica a Kaliňáka
Zdielať na

Postup v kauze Súmrak: Ústavný súd odmietol sťažnosti Fica a Kaliňáka

Archívna reportáž

Návrh na podanie obžaloby

KOŠICE / Ústavný súd (ÚS) SR odmietol ústavné sťažnosti súčasného premiéra Roberta Fica a ministra obrany Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) v kauze Súmrak, ktoré sa týkali postupu sudcu pre prípravné konanie. Sťažovatelia namietali, že sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v auguste 2022 sám nerozhodol o ich podanom opravnom prostriedku a predložil ho na vybavenie prokurátorovi vtedajšieho Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vyplýva to z odôvodnenia rozhodnutia senátu ÚS z 19. septembra.

Dávno podaná sťažnosť

Fico a Kaliňák podali sťažnosť na ÚS v októbri 2022, keď boli obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V priebehu trestného konania namietali nedostatočným poskytnutím informácií o obvinení a porušení svojho práva na prístup k spisovému materiálu. Argumentovali pritom smernicou Európskej únie o práve na informácie v trestnom konaní.

Námietky Fica a Kaliňáka

Pred ÚS namietali Fico a Kaliňák porušenie svojho práva na účinný prostriedok nápravy, práva na spravodlivý proces, práva na obhajobu a práva na oboznámenie sa s povahou a dôvodom obvinenia. Dožadovali sa príkazu pre sudcu pre prípravné konanie, aby sám o ich opravných prostriedkoch konal a rozhodol. Požadovali aj priznanie náhrady nemajetkovej ujmy vo výške po 5000 eur.

​Odmietnutie ústavnej sťažnosti

O odmietnutí ústavnej sťažnosti z dôvodu zjavnej neopodstatnenosti rozhodol senát ÚS zložený z predsedu Roberta Šorla a sudcov Petra Straku a Martina Vernarského. Ako súd skonštatoval vo zverejnenom odôvodnení, "Namietaný postup a rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie, ktorým postúpil podania sťažovateľov dozorovému prokurátorovi na vybavenie, je súladný s účelom smernice a obsahom práva podľa čl. 47 charty, čo vylučuje porušenie práva sťažovateľov na spravodlivý proces a na účinný opravný prostriedok pred súdom".

Sudca Straka pripojil odlišné stanovisko k výroku a odôvodneniu uznesenia. "Podľa môjho názoru mala byť vec prijatá na ďalšie konanie a Ústavný súd sa mal obrátiť na Súdny dvor Európskej únie s prejudiciálnou otázkou," uviedol. Otázne je podľa neho, či slovenská právna úprava obsiahnutá v Trestnom poriadku je v súlade s právom podozrivej alebo obvinenej osoby na poskytnutie informácií o obvinení v zmysle smernice a s právom na účinný prostriedok nápravy súdom podľa Charty základných práv EÚ.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v kauze Súmrak obvinil vtedajšieho opozičného poslanca Fica, Kaliňáka a ďalšie dve osoby v apríli 2022. Generálna prokuratúra SR napokon v novembri toho roku zrušila obvinenia pre zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku a zákona.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy