Jasno
14°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Odpoveď na humanitárnu krízu: Slovensko posiela na Ukrajinu 18 sanitiek
Zdielať na

Odpoveď na humanitárnu krízu: Slovensko posiela na Ukrajinu 18 sanitiek

Archívna reportáž

Slováci sa finančne poskladali na muníciu pre Ukrajinu

SLOVENSKO / Slovenská republika poskytuje Ukrajine humanitárnu pomoc aj dva a pol roka od vypuknutia vojny. Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR spolu s Ministerstvom zahraničných vecí a európsky záležitostí SR a Ministerstvom zdravotníctva SR v reakcii na žiadosť Veľvyslanectva Ukrajiny v SR zabezpečili zdravotnícku pomoc.

Odovzdanie ambulantných vozdiel

Štátny tajomník ministerstva vnútra Patrik Krauspe, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Rastislav Chovanec, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník a riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby Bratislava Slavomír Gruška symbolicky odovzdali Veľvyslancovi Ukrajiny v Slovenskej republike Myroslavovi Kastranovi 18 ambulantných vozidiel.

“Tieto sanitky predstavujú viac ako len techniku. Sú prejavom spolupatričnosti a odhodlania pomôcť zmierniť utrpenie ľudí, ktorých zasiahla vojna. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek dielom pričinili o túto chvíľu – od prvotnej myšlienky cez koordináciu porád, podpísania zmlúv až po zhmotnenie a realizáciu odovzdania daru,” zdôraznil štátny tajomník Patrik Krauspe. 

Humanitárna pomoc rôznej formy

Ide o vyradené vozidlá Záchrannej zdravotnej služby v Bratislave. Komunikácia s ukrajinskými partnermi vrátane Ministerstva zdravotníctva Ukrajiny a Krolevetskej nemocnice v Sumskej oblasti zabezpečila efektívne prerozdelenie pomoci.  Ďalšou humanitárnou pomocou, ktorú poskytlo ministerstvo zdravotníctva, sú injekčné ihly a striekačky. Ústredie ekumenickej a pastoračnej služby ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR ponúklo lekárničky prvej pomoci.

Spolufinancovanie Európskou komisiou

Krolevetská nemocnica prijala zdravotnícky materiál vrátane injekčných ihiel, striekačiek a 8 ambulantných vozidiel. Zvyšných 10 ambulantných vozidiel bude prerozdelených v Kyjevskej oblasti. Lekárničky prvej pomoci budú dodané SES Ukrajina v Užhorode. Celková hodnota humanitárnej pomoci predstavuje 56 460 eur, pričom jej celková hmotnosť dosiahla viac ako 58 ton. 

Ambulantné vozidlá a zdravotnícke vybavenie budú prepravené zo Slovenska do Ukrajiny cez humanitárny hub prostredníctvom Mechanizmu únie v oblasti civilnej ochrany, odkiaľ budú sanitné vozidlá prevezené na Ukrajinu vlakovou dopravou. Humanitárny hub v Haniskej pri Košiciach je jedným z troch európskych HUBov, ktoré služia na presun pomoci na Ukrajinu. Transport humanitárnej pomoci je spolufinancovaný Európskou komisiou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy