Jasno
13°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
NRSR: SaS navrhuje, aby ÚPN mal možnosť napadnúť tzv. súdny zmier
Zdielať na
Noviny.sk

NRSR: SaS navrhuje, aby ÚPN mal možnosť napadnúť tzv. súdny zmier

Bratislava - Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS navrhujú, aby mal Ústav pamäti národa (ÚPN) možnosť napadnúť tzv. súdny zmier, ak sa týka zistení ústavu. Malo by to byť možné prostredníctvom generálneho prokurátora. Strana tak reaguje na uzavretý súdny zmier medzi Andrejom Babišom a Ministerstvom vnútra (MV) SR v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Líder hnutia Slovensko Igor Matovič na tlačovej konferencii v Prahe vyzval Babiša, aby sa ospravedlnil ľuďom, ktorých ŠtB prenasledovala pre ich politický názor či vierovyznanie. SaS svoj návrh legislatívy podala vo štvrtok do parlamentu, chce, aby sa ním zaoberal ešte na aktuálnej schôdzi. "Prinášame právnu úpravu, aby mal Ústav pamäti národa možnosť cestou generálneho prokurátora takýto súdny zmier napadnúť a znovu vrátiť celý spor na súd tam, kam patrí a tam, kde má jednoducho rozhodovať jedine nezávislý a nestranný súd," vysvetlila na tlačovej konferencii Mária Kolíková (SaS).

Poslankyňa tiež vyzvala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby sa zaoberal aj trestnoprávnou otázkou vzhľadom na trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. "Javí sa, že minister vnútra, jeho ministerstvo bolo v konflikte záujmov, keď Andrej Babiš podporil kandidáta Hlasu na prezidenta a následne ministerstvo vnútra, ktoré vedie nominant Hlasu, uzatvorí takýto bezprecedentný súdny zmier," skonštatovala na margo Babišovej podpory prezidenta Petra Pellegriniho počas volebnej kampane. Juraj Krúpa (SaS) doplnil, že tejto téme sa má venovať aj mimoriadny brannobezpečnostný výbor, ktorý je podľa jeho slov zvolaný na utorok 29. októbra o 7.00 h. Slovenská vláda podľa Matoviča uzavrela "podlú dohodu" s Babišom o tom, že nebol agentom ŠtB. "Jediný zo zákona, kto na Slovensku môže rozhodovať o tom, či niekto bol agentom ŠtB alebo nebol, je Ústav pamäti národa. Ten jednoznačne vedie kartu, ktorá hovorí o agentovi Burešovi," priblížil Matovič. Zmier považuje predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš za špinavý obchod. Poukázal pri tom na Babišovu podporu Roberta Fica (Smer-SD) v parlamentných voľbách a Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. "Je to len splatenie dlhu," podotkol.

MV tento týždeň informovalo, že uzavrelo zmier so žalobcom Babišom. Uznalo, že bývalý český premiér bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš" a že vedome s ŠtB nespolupracoval. Babiš podal v spore žalobu na ÚPN v roku 2012. Spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že ho tam zaznamenali neoprávnene. ÚPN trvá na oprávnenej evidencii Babiša vo zväzkoch, Babiš podľa ústavu v registračných protokoloch ŠtB ostáva uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent. ÚPN tvrdí, že rezortu vnútra ponúkol aj ďalšie konzultácie, ktorý ponuku nevyužil. MV reagovalo, že súčinnosť ÚPN pri zmieri nebola na požadovanej úrovni. 

Najčítanejšie