Jasno
17°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Vence ale aj vianočné ozdoby: Začala horúčka sviatočných nákupov v Poľsku
Zdielať na

Vence ale aj vianočné ozdoby: Začala horúčka sviatočných nákupov v Poľsku

POĽSKO / Vence, kytice, sviečky, ale aj kapusta na nakladanie či dokonca vianočné stromčeky. To všetko si v tomto čase odnášajú Slováci z poľských trhov. A hoci sú niektoré ceny vyššie ako u nás, mnoho vecí tam nakúpite oveľa lacnejšie.

​Vianoce, veľká noc ale samozrejme aj dušičky. To sú sviatky, počas ktorých sa poľské trhy pripravujú na nápor Slovákov. "Možno to bude znieť neuveriteľne, čo teraz poviem, ale v sobotu tu bolo 100 slovenských autobusov," uviedol Pawel, poľský predavač. 

Cenový rozdiel je niekedy malý

A autobusy prišli aj dnes, a jeden sme objavili dokonca až z Trnavy. Osádka autobusu vstávala o pol tretej ráno. "Už tri mesiace som sa tešila, že pôjdem na trh do Noveho Targu," povedala Soňa, zákazníčka z Trnavy. 

Ľudia samozrejme kupovali hlavne dušičkové vence a sviečky, aj keď v porovnaní so Slovenskom to nebol až tak obrovský cenový rozdiel. "Závisí to aj od toho z ktorého regiónu Slováci prídu. Je taká časť, ktorá je na Slovensku lacnejšia ako u nás a naopak niekedy je oveľa drahšie ako na Poľskom trhu," opísala predavačka Jadwiga. "Myslím, že je tu rozdiel len par centov, a ktovie ako budú horieť," povedala zákazníčka Anna. 

Ľudia tam nechodia len pre ozdoby ale aj lacnejšie maslo

A kým sa na jednej strane chystala kapusta, na tej druhej sa už aj poliaci zmodernizovali. Na blížiaci sa novembrový sviatok neponúkajú len tradičnú hrobovú výzdobu. "Predstavte si že Slováci nakupujú aj tieto Haloweenske tekvice. Dáte tam sviečku a horí Vám to celý rok," opísal predavač Wiesek.

Ďalší slovenský nával sa očakáva pred Vianocami. Aj keď, poľskí obchodníci sú nachystaní už aj teraz. Ale nie všetci, ktorí sem prišli nakupujú podľa sviatkov či ročného obdobia. "Maslo je stále lacnejšie a stojí euro," dodala zákazníčka Simona. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy