Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Dcéra Milana Lasicu vydala knihu o jeho živote a tvorbe
Zdielať na

Dcéra Milana Lasicu vydala knihu o jeho živote a tvorbe

BRATISLAVA / Napriek tomu, že sám o sebe vyhlasoval, že je lenivý, zanechal po sebe mnoho hier, textov, relácií, filmov a kníh. Milan Lasica zbožňoval tvoriť a ešte viac miloval vystupovanie pred publikom. Jeho dcére Hanke trvalo dlhé tri roky, kým o ňom zostavila rozsiahlu publikáciu. Tá mapuje nielen jeho tvorbu, ale aj detstvo. Unikátny výtvor obsahuje aj stovky fotografií, ktoré veľmi živo približujú, kým bol Milan Lasica.

"Postihlo ma to, čoho som sa celé tie roky svojho pôsobenia v oblasti kultúry, tak dôsledne usilovať vystríhať. Podľahol som emóciám," prečítal František Kovár úryvok z knihy o Milanovi Lasicovi. "On má svojich kníh veľa, ale ani jedna kniha nemapuje jeho úžasnú tvorbu a celý život," povedala Gabriela Belopotocká, zakladateľka a členka predstavenstva vydavateľstva Ikar.  

O Milanovi Lasicovi sa toho dá narozprávať mnoho, čo každopádne zobrazuje aj najnovšia publikácia. Tá zachytáva nielen jeho detstvo, ale aj umeleckú tvorbu. "Sú tam aj také veci ako vysvedčenia, ako listy od komunistickej strany, zákaz činnosti," opísala Belopotocká. 

Fotografie do knihy bolo ťažké nájsť

Dať dokopy toto dielo trvalo celé tri roky a stojí za nim kus poriadnej roboty. "Hľadanie po archívoch, hľadanie v domácom archíve, rozprávanie sa s ocovými kolegami, pamätníkmi, priatelia a z toho všetkého to vzniklo," ozrejmila Hana Lasicová, spisovateľka a scenáristka. "Je v nich 360 fotografií na 808 stranách a tie fotografie sa zháňali veľmi ťažko," dodala Belopotocká. "Prekvapilo ma to, čo si všetko odložil a na čom všetkom mu záležalo," uviedla Hana Lasicová. "Človek sa môže prejsť do týchto časov a cítiť tú atmosféru, tie výroky a piesne Milana Lasicu," opísal Marek Néma, generálny riaditeľ vydavateľstva Ikar. 

Zakazovali mu umeleckú tvorbu. Teraz sa to obdobie znovu vracia

Spolu s Júliusom Satinským a Jarom Filipom napísali množstvo pamätných textov a skladieb. Dvojica Lasica a Satinský často tvorili za zatvorenými dverami, na čo si spomínajú aj ich dcéry. "Spoza tých dverí sa ozývali hurónske salvy smiechu a my sme nechápali, na čom pracujú, keď sa tak veľmi smejú," opísala Lucia Molnár Satinská, jazykovedkyňa a prekladateľka. 

Pre jeho kritiku vtedajších pomerov mu na Slovensku zakázali umeleckú činnosť. "Súdruh Biľak prehlásil v januári na pražskom hrade - "dosť bolo Lasicu!" - a už zase ležal. Toto si musíme uvedomiť, lebo teraz sa blížime k takémuto istému obdobiu, že podpriemerní budú určovať ako tí výnimoční môžu pracovať," povedala Magda Vášáryová, slovenská herečka a diplomantka. 

Milan Lasica bol humorista, dramatik, spisovateľ, textár, herec, režisér, moderátor a spevák. Tieto profesie spája to, že ich rád robil pre druhých a pre davy. "Miloval svoje obecenstvo a myslím si, že to bolo to, čo miloval najviac," dodala Vášáryová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy