Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
ÚOO potvrdil pokutu 90-tisíc eur pre MV za postavenie čurillovcov mimo služby
Zdielať na

ÚOO potvrdil pokutu 90-tisíc eur pre MV za postavenie čurillovcov mimo služby

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) v rámci odvolacieho konania potvrdil, že Ministerstvo vnútra (MV) SR porušilo zákon, keď si pred vydaním personálnych rozkazov pre desiatich policajtov, tzv. čurillovcov, ktorým bola prokurátorom udelená ochrana oznamovateľa, nevyžiadalo súhlas úradu. Za porušenie zákona o ochrane oznamovateľov ÚOO uložil ministerstvu pokutu vo výške 90-tisíc eur. TASR to potvrdila Alexandra Znášiková z odboru prevencie a komunikácie ÚOO. Poukázal na to Denník N.

Personálne rozkazy sa týkali dočasného pozbavenia výkonu služby, preloženia a prevedenia na iné pracovisko alebo ukončenia poverenia na výkon funkcie. "Predmetom tohto konania nebolo posudzovanie, či došlo, alebo nedošlo vydaním personálnych rozkazov voči policajtom k odvete. To by sa posudzovalo až v konaní, ktoré by nasledovalo, ak by ministerstvo vopred požiadalo o súhlas úradu tak, ako to vyžaduje zákon," ozrejmila Znášiková.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu štátnej služby viacerých policajtov vrátane tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa ÚOO sa mal minister najprv obrátiť naň. ÚOO v správnom konaní rozhodol, že rezort vnútra porušil zákon a uložil mu pokutu 90-tisíc eur. MV sa voči rozhodnutiu odvolalo. Obsahovalo podľa neho viaceré nedostatky a najmä nesprávne právne posúdenie veci.

MV podá správnu žalobu voči rozhodnutiu ÚOO

Ministerstvo vnútra (MV) SR podá správnu žalobu voči rozhodnutiu Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO), ktorým mu uložil pokutu 90-tisíc eur. TASR to potvrdil tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Rezort vnútra ozrejmil, že potvrdenie pokuty očakával, keďže v druhom stupni rozhoduje priamo predsedníčka ÚOO, ktorá už v minulosti vyjadrovala svoj postoj v danej veci. "Vzhľadom na to, že ide o rozsiahle rozhodnutie, kvalifikovane sa k nemu rezort vyjadrí po komplexnom naštudovaní," doplnilo MV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy