Zatiahnuté
12°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Ukrajinské deti sú unášané do Ruska. Krajina potrebuje výraznejšiu pomoc od OSN
Zdielať na

Ukrajinské deti sú unášané do Ruska. Krajina potrebuje výraznejšiu pomoc od OSN

SLOVENKO/UKRAJINA / Počet detí, ktoré Rusko unieslo z Ukrajiny po tom, čo ju v roku 2022 napadlo, sa iba odhaduje. Zdokumentovaných je približne 20-tisíc prípadov. Mnohé boli odvezené z území, ktoré sú aktuálne okupované Ruskom, a tak nie je možné overiť či je toto číslo konečné. Späť sa ich podarilo vrátiť minimum. Podľa vyjadrenia komisárky ukrajinského prezidenta pre práva a zdravie detí pre TV JOJ, Ukrajine chýba výraznejšia pomoc od OSN aj od Medzinárodného Červeného kríža.

Rusi stále hľadajú nové spôsoby, ako deti uniesť

​Návrat detí nezákonne deportovaných do Ruska či Bieloruska je pre Ukrajinu veľmi citlivou témou. "To je jeden z najstrašnejších zločinov, ktoré Rusko robí - unášanie detí," uviedol Mykola Davydiuk, ukrajinský politológ. "Najprv musíme pochopiť, prečo to oni robia. Oni vlastne páchajú genocídu na ukrajinskom národe prostredníctvom detí," ozrejmila Daria Herasimčuková, komisárka ukrajinského prezidenta pre práva a zdravie detí. 

Nejde iba o deti, ktoré boli odobraté rodičom, či príbuzným. Medzi unesenými siroty, ktoré žili v detských domovoch. "Oni stále hľadajú nové a nové spôsoby ako deti uniesť. Napríklad na okupovaných územiach vymyslia deťom nové lekárske kontroly a potom určia nejakú diagnózu, ktorú musia urgentne liečiť a preto ich unesú," opísala Herasimčuková. "Na okupovaných územiach, v dedinkách blízko frontu, jednoducho Rusi prídu a zoberú si deti. A to je naozaj veľmi veľký problém," dodal Davydiuk.

Problémom sa zaoberal aj slovenský parlament 

O nezákonných deportáciách ukrajinských detí sa po roku vojny v marci 2023 hovorilo aj na pôde slovenského parlamentu. Oficiálnu informáciu vtedy doplnili matky, ktorým sa našťastie podarilo so svojimi ratolesťami dostať do bezpečia. "Je veľmi veľa príbehov, ktoré nedokážeš rozpovedať bez sĺz. Alebo ťa zbavia rodičovských práv alebo pustíš svoje dieťa oddychovať do sanatórií a potom sa ti deti nevrátia," opísala Tetjana Bondarenko. 

Ukrajine sa doteraz podarilo vrátiť späť len 388 unesených detí. Tie ďalšie čelia v Rusku prevýchove, sú zverené do tzv. dočasného poručníctva, bolo im zmenené občianstvo, či oznámené, že ich krajina už o ne nemá záujem. "Medzinárodné organizácie sa často správajú, nazvem to, neorganizovane. Zakrývajú si nad týmto oči, hovoria, že nič nemôžu spraviť. Jednoducho robia štatistiku alebo nerobia," uviedol Davydiuk. "Napríklad v prípade Medzinárodného výboru Červeného kríža sme zažili veľké rozčarovanie. On by mal nájsť deti a vrátiť ich domov k biologickým rodičom, ale to sa nestalo," dodala Herasimčuková.

Teoretické mechanizmy na návrat detí fungujú, v praxi však nie

Komisárka ukrajinského prezidenta pre práva a zdravie detí upozorňuje, že síce teoreticky existujú mechanizmy, ktoré by v prípade únosov detí mali fungovať, ale v praxi je to naopak. "Mnohí dokonca vycestovali do Ruskej federácie, najali či snažili sa najať si advokátov, ale pokiaľ viem, zo všetkých detí z Chersonu bolo vrátených iba 16-násť," uviedla Bondarenko.

Na zozname hľadaných sú dodnes deti aj z tejto oblasti. Plán prezidenta, ktorá sa volá "Vráťme deti na späť na Ukrajinu", už podporilo viac ako 40 krajín sveta. Slovensko v júni tohto roku deportácie detí z Ukrajiny do Ruska neodsúdilo a nepridalo sa ani k výzve Medzinárodnej organizácie pre návrat ukrajinských detí. Uznesenie k návrhu, ktorý predložili poslanci SaS, parlament totiž neprijal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy