Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Letná olympiáda na Slovensku? Andrej Danko podporuje výstavbu športovej haly
Zdielať na

Letná olympiáda na Slovensku? Andrej Danko podporuje výstavbu športovej haly

BRATISLAVA / Letná olympiáda na Slovensku? Podľa predsedu Slovenskej národnej strany to môže byť realita. Andrej Danko pri predstavovaní výstavby novej multi-funkčnej športovej haly v Šamoríne predostrel myšlienku spolu-organizácie letných olympijských hier, ktorú zvažuje susedné Maďarsko.

​​V minulosti sa viackrát hovorilo o kandidatúre na získanie zimnej olympiády, obrie náklady však dali takýmto úvahám stopku. Teraz sa zrazu hovorí o tej letnej. Aj keď organizovanie letných olympijských hier býva mimoriadne nákladnou záležitosťou. Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko však hovorí, že jeho vízia nie je z ríše snov.

Podľa Dankových slov Maďarsko zvažuje kandidatúru na hry pre rok 2036 alebo 2040. Prízvukoval, že Slovensko by nekandidovalo s našimi južnými susedmi, ale časť olympiády by sa odohrávala na našich existujúcich alebo nových športoviskách. Vylučuje veľké investície. Danko potvrdil, že s premiérom Robertom Ficom sa o tejto téme ešte nerozprával.

​K návrhu sa vyjadrili aj ďalší poslanci

"Nikto sa tu nezbláznil s touto témou, je reálna. Začíname konzultácie zodpovedne, analyzujeme existujúce a funkčné športoviská, " hovorí o návrhu letných olympijských hier na Slovensku Andrej Danko. 

"Či rovno organizovať Olympijské hry o tom nie som presvedčený, " komentuje situáciu Peter Žiga z koaličného klubu Hlas-SD.

"Je to výborný príspevok ku konsolidácii verejných financií...v úvodzovkách. Pán Danko už všeličo povedal, čiže si počkajme, čo príde, " ohradil sa aj Viliam Karas z klubu KDH.

Andrej Danko podporuje vybudovanie novej haly

Danko sa o olympiáde zmienil pri predstavovaní vybudovania novej haly v areáli X-Bionic v Šamoríne, ktorý slúži aj ako Olympijské tréningové centrum. Súkromník by dal 11 miliónov eur, zvyšných 20 miliónov štát. Už čoskoro by mala zámer prerokovať vláda. Halu by mal v správe olympijsky výbor.

"Viac ako 5 tisíc divákov, viac ako 4 400 metrov štvorcových športových plôch a 15 športov. Celá aréne bude mať mnohoraké využitie, " vyjadruje sa nádejne minister športu a cestovného ruchu, Dušan Keketi.

Andrej Danko v novembri vycestuje do Maďarska, kde sa stretne s tamojším ministrom zahraničia, predsedom parlamentu a možno aj Viktorom Orbánom, aby prebrali bližšie detaily možnej spolupráce pri organizácii olympiády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy