Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Svetovo uznávaná kardiologička sa prišla podeliť o svoje skúsenosti do NÚSCH
Zdielať na

Svetovo uznávaná kardiologička sa prišla podeliť o svoje skúsenosti do NÚSCH

BRATISLAVA / V Bratislave máme svetovo uznávanú kardiologičku - profesorku Maully Sháh z americkej Philadelphie. Prišla zdieľať svoje znalosti s našimi odborníkmi v Národnom srdcovo cievnom ústave. Má za sebou 20 rokov vysoko špecializovanej praxe, vyžaruje z nej ale neuveriteľná skromnosť a pokora.

Profesorka Maully Shah z nemocnice vo Philadelphii berie svoju prácu ako poslanie. Tvrdí, že je pre ňu požehnaním pracovať v oblasti, ktorá je skutočnou službou ľuďom. A rovnako fungovala aj v NÚSCH. Detičky vyšetrovala aj operovala.

Prišla pomôcť aj malému pacientovi

Pre malého trojročného bojovníka chcú rodičia len to najlepšie. "Náš syn má ťažkú genetickú poruchu a na ňu je naviazaných možno dvadsať diagnóz, jedna z toho je aj kardiologická. Zrovna to prišlo v čase, kedy mi riešime, že či ísť do niektorých operácií alebo nie. A teda sme využili príležitosť konzultovať aj s takouto odborníčkou svetového formátu. Tak sme radi," opísal Dominik, otec chlapčeka. "Diskutovali sme o tom, či tento pacient potrebuje kardiostimulátor alebo nie. Zavedenie štandardného kardiostimulátora by bolo dosť riskantné. S novou technológiou však máme kardiostimulátor veľkosti malej batérie," uviedla Maully Shah, svetovo uznávaná kardiologička.

Návšteva je za účelom výmenou skúseností

Profesorka Shah sa špecializuje najmä na liečbu detí s poruchami srdcového rytmu. A jej cieľom je pomôcť zlepšiť liečbu a život aj slovenským pacientom. "Cieľom mojej návštevy je spolupráca. A hoci rada pomôžem a poradím vašim lekárom, som tu aj preto, aby som sa ja učila od nich," povedala Maully Shah. "Detská nemocnica vo Philadelphii je jedno z najprestížnejších detských pracovísk kardiologických na svete. A vždy je dôležitá aj tá výmena skúseností. Častokrát je to o tom, že každý sa niečo učí," ozrejmila Viera Ilíková, primárka odd. arytmií a kardiostimulácie detského kardiocentra. 

Spolupracovali aj pri operácii slovenských pacientov

A spolu sa obe odborníčky postavili aj nad operačný stôl. Operovali 14-ročného pacienta s potenciálne život ohrozujúcou arytmiou. "Ktorá vychádza z ložiska, ktoré sa nachádza vo veľmi špecifickej oblasti ľavej komory srdca. Takže našou úlohou je vlastne pomerne s milimetrovou presnosťou toto miesto lokalizovať," priblížil Robert Hatala, primár odd. arytmií a kardiostimulácie NÚSCH. 

Tímová práca v operačke aj mimo nej. "My spolu komunikujeme a navzájom sa navádzame. Na monitoroch je simultánne zbieranie elektrických signálov z vnútra srdca," opísal Peter Hlivák, arytmológ NÚSCH. Zákrok sa deje na vysokej odbornej úrovni a za pomoci náročnej technológie. "Robíme to pomocou tepelnej energie, pomocou vysokofrekvenčného elektrického prúdu. A keď dobre cielime, tak pacienta vyliečime," ozrejmil Hatala.

Pre odborníkov bola návšteva prínosom

Takýchto pacientov ale pribúda a aj preto v NÚSCH otvorili nové pracovisko kliniku arytmológie. A dôležitú rolu môžu zohrať aj genetické testy. "Mala som jedno dieťa, ktoré malo zistenú genetickú mutáciu. Chcela som urobiť genetiku jeho otca, váhal a nechcel si dať urobiť genetiku. A prv než sme to urobili, tak zomrel. Týmto genetickým vyšetrením sa dá tomu predísť," priblížila Ilíková. 

Vzhľadom na to, že aj u nás na Slovensku počet detí so srdcovými diagnózami neustále pribúda, bola návšteva svetovej odborníčky v tejto oblasti prof. Maully Shah pre našich odborníkov veľkým prínosom. A nielen to. Ako ona sama hovorí, učili sa vzájomne. "Je pre mňa cťou byť na Slovensku. Máte krásnu krajinu s krásnymi ľuďmi," dodala Maully Shah. "Jednoznačne je to vzájomne obohacujúce a pre mňa aj motivujúce," doplnila Ilíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy