Jasno
16°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Storočný oslávenec kosí, varí a energiu mu závidia všetci
Zdielať na

Storočný oslávenec kosí, varí a energiu mu závidia všetci

LIVOVSKÁ HUTA / Dožil sa 100 rokov, ráno ešte pokosil dvor a potom všetkých privítal na veľkej oslave. Pán Mikuláš Legnavský býva v malebnom kraji za Bardejovom v dreveničke pod lesom. Okrem práce na poli sa zvŕta aj v kuchyni. A uvariť vie čokoľvek. Od guláša po pirohy. Ale jeho špecialitou sú domáce rezance k nedeľnej polievke.

O manželku prišiel, keď mala 80 rokov. Mali spolu štyroch synov. Jedného už prežil. Teraz sa teší zo šiestich pravnúčat. Na dvore v Livovskej Hute by sa kosačka neuživila. Pán Mikuláš berie kosu do ruky aj po stých narodeninách. "Ani na 90 mi nehádajú, na 85," povedal storočný oslávenec Mikuláš Legnavský. Stovku mu nik netipuje, sám sa cíti na minimálne o 10 rokov menej. No keby sa mohol vrátiť v čase, chcel by mať 25, maximálne 30.

"Ta bo som bul mladý, ľehko som chodil, tancoval som," vysvetlil oslávenec Legnavský. Aj keď vo svojej dreveničke pod lesom býva so synom, je úplne samostatný. Na jar a celé leto ho nájdete na poli, alebo okolo domu.

Ani v tomto úctyhodnom veku mu žiadna práca nie je cudzia

Okrem práce na poli sa dokáže zvŕtať aj v kuchyni. "Brat s otcom tu žije, a keď v nedeľu ide na poľovačku, tak on uvarí polievku i všetko, celý obed," prezradil 76-ročný syn Mikuláš Legnavský ml. Na storočné jubileum sa do Livovskej huty vybrali početné zástupy gratulantov. Bolo ich toľko že oslavu museli usporiadať v obecnej sále.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy