Jasno
16°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Počas hraničnej kontroly kamiónov policajti zistili viaceré porušenia zákonov
Zdielať na

Počas hraničnej kontroly kamiónov policajti zistili viaceré porušenia zákonov

RAKÚSKO / Na hraniciach s Rakúskom boli desiatky policajtov. V rámci dopravno-bezpečnostnej akcie "Nákladiak" sa zamerali na kamióny, autobusy či dodávky. Okrem viacerých porušení sa objavili aj drogy.

Počas nakrúcania reportáže na hraničnom priechode, jeden z vodičov mal pozitívny test na drogy. Išlo o šoféra firemnej dodávky, ktorý sa pri kontrole policajtom nezdal. Keďže bol výsledok dychovej skúšky negatívny, hliadka využila jeden zo 40-tisícov skríningových testov na drogy, ktoré do výkonu dostali od ministerstva vnútra.

Vodič bol testovaný na drogy

Vodič bol po chvíli pozitívne testovaný na kokaín a marihuanu. Policajti si na pomoc zobrala aj služobného psa na vyhľadávanie drog. Ten dodávku dôkladne prehľadal, no drogy nenašiel. Hliadka mužovi zadržala vodičák, spísala s ním správu a ďalej už bude riešený správnym orgánom. "Policajti vykonali koordinovanú cestnú technickú kontrolu zameranú na technický stav vozidiel, okrem iného aj na dodržiavanie povinného odpočinku u vodičov," ozrejmila Silvia Šimová, hovorkyňa KR PZ v Bratislave. 

Vodiči porušili viacero zákonov

Hliadky merali napríklad hmotnosť vozidiel, emisie, upevnenie nákladu, nápravové tlaky či celkové rozmery. Počas trvania akcie Nákladiak zistili viaceré porušenia zákonov vrátane nedodržania povinného odpočinku u dvoch vodičov, u 4 prekročenie najvyššej prípustnej hmotnosti a u 6 nevyhovujúci technický stav. "Tieto priestupky boli policajtmi vyriešené v blokovom konaní. Na mieste policajti zadržali 3 osvedčenie o evidencii vozidla," dodala Šimová. 

EK sa chcela pozrieť, ako sa vykonávajú emisné kontroly

Bratislavskí policajti boli niekoľko hodín na diaľničnom hraničnom priechode Jarovce-Kittsee spolu s kolegami z Trnavy, zástupcami Národného inšpektorátu prácu či Ministerstva dopravy. Navyše sa tam objavili aj zástupcovia Európskej komisie, ktorí sa zaujímali o to, ako sa na Slovensku robia emisné a technické kontroly.

Pracujú totiž na novom balíčku technických predpisov. "Naši kolegovia ich zobrali na cestnú kontrolu na hranicu, a tiež aj na niektoré pracoviská technickej a emisnej kontroly. Hostia sa zaujímali nielen o to ako tieto kontroly vyzerajú, ale aj či sú urobené správne a či by teoreticky niektoré ich časti nedali automatizovať," informovala Petra Poláčiková, hovorkyňa ministerstva dopravy SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy