Skoro jasno
17°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Dušičkové sťahovanie národov: Spoje pribudnú, no kolónam sa nevyhneme
Zdielať na

Dušičkové sťahovanie národov: Spoje pribudnú, no kolónam sa nevyhneme

SLOVENSKO / Obdobie dušičiek so sebou prináša jesenné prázdniny, sviatky a presun ľudí po celom Slovensku. Veľkí dopravcovia už preto posilňujú počty vlakov aj autobusov. Všade bude zrejme plno. Podobná situácia ale bude aj na cestách. Dopravný analytik tvrdí, že na niektorých úsekoch sa vodiči kolónam nevyhnú.

Železničná spoločnosť počíta so zvýšeným počtom cestujúcich počas sviatkov a tak vypraví desiatky vlakov navyše. "Od štvrtka 31. októbra do pondelka 4. novembra, pridávame 6 expresných vlakov a 19 rýchlikov, najmä na najvyťaženejších linkách. Bratislava-Prešov-Humenné a Bratislava-Košice-Žilina-Zvolen-Banská Bystrica alebo tiež Vrútky-Poprad-Tatry a Prievidza," informoval hovorca pre ZSSK Dominik Drevický.

Počas týchto sviatkov železnice zaznamenávajú extrémne zvýšený záujem o cestovanie vlakmi, a preto odporúčajú kúpu lístka v časovom predstihu. "Ja nepotrebujem, tento vlak chodí každý deň, za 50 minút som doma. Idem len na otočku na hroby, tak si myslím, že až také hrozné to nebude," povedala pani. Autobusoví dopravcovia tvrdia, že stále veľa ľudí si cestovanie necháva na poslednú chvíľu a lístky riešia na mieste. "My sme nachystaní, máme dostatok autobusov aj vodičov, ktorých vieme na posilový spoj poslať rádovo," vysvetlil prevádzkovateľ autobusovej stanice Slovak Lines Martin Hatala.

Spoje budú posilnené 

Každoročne sa komplikuje dopravná situácia aj priamo v obciach a mestách, preto posilňujú spoje smerujúce k cintorínom, inak to nebude ani v našom hlavnom meste."Od piatku do nedele bude autobusová linka 39, ktorá spája Slávičie údolie a Martinský cintorín v skrátenom intervale. Linka 80 bude od 7:00 do 20:00 h bude z konečnej Kapitulský dvor predĺžená až k Cintorínu Petržalka," uviedol hovorca Dopravného podniku Bratislava Jozef Vozár.

No a tí, ktorí patríte medzi tých pohodlnejších a vydáte sa cestu autom, majte oči na stopkách, cesty , ako už býva zvykom, budú plné sviatočných vodičov."Najväčší nápor na cestách očakávame na diaľniciach a rýchlostných cestách ako aj na hlavných trasách spájajúcich východ a západ krajiny," predpovedal hovorca policajného prezídia Roman Hájek.

"Vodiči sa nemusia báť veľkých obmedzení, ktoré doteraz boli pod Strečnom alebo na Vernári, lebo všetky tieto obmedzenia boli ukončené. Respektíve sú v takom stave, aby minimalizovali zdržanie," ozrejmil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Na niektorých úsekoch sa však zdržíte

"Napríklad na diaľničnej križovatke D1/R1, ale je tento úsek robený takým spôsobom, aby sa minimalizovali obmedzenia," doplnil analytik Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy