Jasno
13°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Pri operáciách chrbtice pomáhajú roboty poháňané umelou inteligenciou
Zdielať na

Pri operáciách chrbtice pomáhajú roboty poháňané umelou inteligenciou

SLOVENSKO / Rýchlejšia operácia aj kratší návrat do bežného života. To je snom nejedného pacienta. V univerzitnej nemocnici v Bratislave predstavili robotický systém, ktorý má pomôcť pri operáciách chrbtice. A hoci sa pri operačných výkonoch využíva umelá inteligencia. Prítomnosť lekárov je skutočne nenahraditeľná.

​Lekári pri operácii využívajú robota s umelou inteligenciou, ktorý im umožňuje presnejšie, rýchlejšie a hlavne bezpečnejšie zoperovanie pacienta. Tento robotický navigačný systém je navrhnutý na presné umiestnenie chirurgických nástrojov a chrbticového implantátu.

Operáciu naplánujú v aplikácii 

Robot využíva predoperačné snímky na vytvorenie 3D modelu chrbtice, následne chirurg naplánuje operáciu pacienta v počítačovej aplikácii. "Nová technológia predstavuje nový počet krokov, ktoré je potrebné realizovať pred operáciou. Samotná operácia je naozaj veľmi krátka," ozrejmil Michal Božík, lekár ortopedicko-traumatologickej kliniky LF UK, UNB. "Nám to umožňuje operovať diagnózy inak ako doteraz. Nemusíme robiť také veľké rany, nie sú také veľké krvné straty. A ďalšou výhodou je napríklad pri posune stavcov, keďže to vieme kontrolovať spredu aj zo zadu naraz, vieme to navrátiť naspäť do tej pôvodnej polohy, čo bolo doteraz veľmi obtiažne niekedy nemožné," opísal Martin Bibza, lekár ortopedicko-traumatologickej kliniky LF UK, UNB.

Robot dokáže skrátiť čas operácie o 40 %

Budúcnosť podľa lekárov patrí novému systému. Jeho benefitom je najmä to, že dokáže skrátiť čas operácie až o 40 %. "Máme naoperovaných zhruba 5 pacientov, čiže tá prax je v rukách odborníkov aj celého tímu. Už pri tých piatich pacientov vidíme, že oveľa rýchlejšie nachystáme toho 6teho dneska ako toho prvého," upresnil Alexander Mayer, riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava. "Predpokladá sa, že v horizonte 10-15 rokov, viac ako polovica operačných výkonov bude realizovaná robotickým systémom," zhodnotil Andrey Švec, prednosta ortopedicko-traumatologickej kliniky LF UK, UNB.

Pomôcť lekárom pri výkonoch má aj špeciálny spinálny stôl. "Je možné pacientov polohovať v rôznych polohách s tým, že konštrukcia stolu zabezpečuje to, že sa môžeme bezproblémovo pohybovať pod stolom röntgenovým prístrojom, a tým nám umožňuje zobrazenie bez obmedzení," dodal Božík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy