Jasno
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Inscenácia Mojžiš mala na doskách Novej scény premiéru
Zdielať na

Inscenácia Mojžiš mala na doskách Novej scény premiéru

BRATISLAVA / Na javisku divadla Nová scéna ožil autorský muzikál o Mojžišovi. Inscenácia na motívy známeho biblického príbehu dostala atraktívnu, modernú, scénickú, hudobnú i tanečnú podobu. Režisérskej taktovky sa ujal Patrik Vyskočil. Podľa neho je príbeh Mojžiša stále aktuálny. Je to príbeh muža, ktorý hľadá svoju zem a bojuje za kultúrnu a národnú identitu.

V inscenácii sa riešia aj aktuálne myšlienky

Na Novej scéne mal premiéru muzikál, ktorý zobrazuje príbeh biblického Mojžiša. "Veľmi sa z toho teším a verím, že je to titul, ktorý naozaj prerazí svetové scény," povedala Ingrid Fašiangová, generálna riaditeľka divadla Nová scéna. Diváka Mojžiš upúta nielen témou, ale aj spracovaním. "Je to moderné umenie, ale pritom zrozumiteľné pre široké vrstvy," dodala Ingrid Fašiangová. "Tie myšlienky sú veľmi aktuálne, aj tá problematika - hľadanie kultúrno-národnostnej identity," opísal Patrik Vyskočil, muzikálový herec a spevák. 

Mojžiš spája náboženstvá 

Mojžiša ako proroka oslavuje kresťanstvo, judaizmus a islam. "Ich to spája. Práve toto spojenie je v momentálnej dobe podľa mňa to najdôležitejšie, čo potrebujeme," povedal Vyskočil. Príprava predstavenia trvala roky. "Bolo to asi 2,5 roka čistej prípravy, kým sme prišli s nápadom," ozrejmil Vyskočil. 

Pridali sa aj ďalší umelci svojimi textami a melódiami. Autorský tím neskrýval nadšenie po úspešnej premiére. "Vynikajúce pocity. Sme veľmi šťastní všetci ako kolektív. Je veľkou cťou, že som bol súčasťou tohto projektu a mohol som znázorniť takého velikána ako bol Mojžiš," uviedol Lukáš Pišta, muzikálový herec a predstaviteľ Mojžiša. "Dojmy sú momentálne úžasné, ale musím priznať, že som bol celý deň na ihličkách, tým, že je to autorský muzikál, je to niečo nové," povedal Vyskočil. 

Zahrali si v nej aj deti

V najnovšom muzikáli zahviezdili nielen dospelí, ale aj deti. "Veľmi šťastná, že som to zvládla a mám takú dobrú energiu zo všetkého. Ja som hrala sestru malého Mojžiša," povedala mladá herečka Amélia Tkáčová. "Mala dva mesiace individuálny študijný plán. Ona je v tom divadle naozaj šťastnejšia ako v škole. Takže keď je dieťa šťastné, tak aj rodičia sú šťastní," priblížila Iveta Tkáčová, zakladateľka Riverpark Dance School. "Sme milovníci divadla, milovníci kultúry a vďaka týmto deckám to prežívame naplno," dodal Patrik Tkáč, majiteľ J&T.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy