Oblačno
19°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Na omšu dohliadala polícia. Dôvodom je kalich s nevyčísliteľnou hodnotou
Zdielať na

Na omšu dohliadala polícia. Dôvodom je kalich s nevyčísliteľnou hodnotou

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE / Policajti v uniformách, ale aj v civile, dohliadali na včerajšiu omšu v Krásnohorskom Podhradí. Jej súčasťou bol kalich nevyčísliteľnej hodnoty. Už 120 rokov plnia obyvatelia posledné želanie grófa Dionýza Andrássyho - slúžia zádušnú omšu za jeho manželku Františku.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Keďže ide o najvzácnejšie predmety, ktoré má v správe Slovenské národné múzeum, aj ich samotný prevoz do mauzólea bol sprevádzaný prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Jedným z najvzácnejších predmetov je kalich, ktorý dal v roku 1904 vyrobiť gróf Dionýz Andrássy po smrti svojej manželky z jej šperkov aby ich už nikdy nemohla nosiť iná žena.

"Je to naozaj vzácny predmet, ktorý je z 22 karátového zlata a zdobí ho 265 drahokamov," hovorí Tímea Máteová, riaditeľka Slovenského národného múzea, múzeum Betliar.

​Vystavené boli aj iné predmety

Okrem kalicha vystavili počas zádušnej omše aj strieborné svietniky, vzácne nádoby na vodu, či víno ale aj rúcha. "Pán farár bude mať na sebe hodnovernú kópiu rúcha, ktoré bolo tiež vyrobené na túto príležitosť v roku 1904," dopĺňa Máteová.

"Súbor liturgických predmetov, ktoré sa používajú od roku 1904 pri zádušných omšiach a pri samotnom pohrebe grófky Františky Andrássyovej majú dnes pre nás nevyčísliteľnú hodnotu, jednak materiálnu, umeleckú a historickú hodnotu," informuje Matúš Molnár, múzeum Betliar

Výnimočná príležitosť

Tieto predmety múzeum vystavuje len pri výnimočných príležitostiach, aj pre verejnosť sú teda o to vzácnejšie, keďže počas bežných prehliadok ich nemajú možnosť vidieť. "V tejto súvislosti polícia prijala opatrenia, ktoré boli prioritne zamerané na ochranu života, zdravia, majetku a zabezpečenie verejného poriadku," tvrdí Jana Mésarová, hovorkyňa Krajského policajného zboru v Košiciach.

Policajti nedohliadali len na bezproblémový prevoz liturgických predmetov, ale strážili ich aj počas celej omše."Na bezproblémový a pokojný priebeh zádušnej omše za Františku Andrássyovú, ktorá sa konala včera v mauzóleu v Krásnohosrkom Podhradí dohliadal zvýšený počet policajtov v uniformách, ale i policajtov v civilnom odeve," dopĺňa Lenka Ivanová, ďalšia hovorkyňa Krajského policajného zboru v Košiciach

Súvisiace články

Najčítanejšie správy