Polojasno
19°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Opakované voľby v Nechválovej Polianke: Zmieria sa nepokoje v obci?
Zdielať na

Opakované voľby v Nechválovej Polianke: Zmieria sa nepokoje v obci?

NECHVÁLOVÁ POLIANKA / Zostanú slovenskou kuriozitou a budú sa u nich voľby starostu opakovať donekonečna? Alebo sa po posledných voľbách znepriatelené tábory konečne zmieria? V Nechválovej Polianke pár dní po štvrtých komunálnych voľbách si pravdepodobne obaja kandidáti naďalej myslia, že sú starostovia. Prinesie výrazný náskok víťaza do obce konečne pokoj?

​Nepokoj a spory

"Kľud, pokoj a radosť aby tu bola u valale," hovorí jedna z obyvateliek obce. V obci snáď nie je nikto, kto by si to neželal. Lenže ako dosiahnuť pokoj, keď súperenie o starostovskú stoličku tu zašlo tak ďaleko, že to musel riešiť súdy?

"My sme tu boli jedna rodina, každý ku každému, a teraz," dopĺňa obyvateľka. Výsledky predchádzajúcich volieb sa totiž skončili remízou, ďalšie dve kolá vyhlásil Najvyšší správny súd za neplatné a 5. októbra sa tu konali v poradí štvrté kolo komunálnych volieb

Prihlasovanie k trvalému pobytu pred voľbami

"Tieto posledné voľby som vyhral s rozdielom o 17 hlasov," povedal Tibor Sisák, novozvolený starosta. V obci, kde žije iba 111 ľudí ide o pomerne výrazný náskok. Doteraz sa protikandidáti vzájomne obviňovali z účelového prihlasovania nových obyvateľov na trvalý pobyt tesne pred voľbami.

"Prax prihlasovania obyvateľov na účely ich účasti v komunálnych voľbách nie je úplne ojedinelá prax a práve v prípadoch pri tesných výsledkoch to často vedie k námietkam," dopĺňa ústavný právnik, Radoslav Procházka. 

​S výsledkom sa zmieril

Porazený kandidát, ktorý bol v obci starostom 25 rokov však hovorí, že skladá zbrane a s výsledkom je zmierený. Povedal nám, že mu záleží na obci no podľa neho je potrebná zmena legislatívy aj na to, aby vo voľbách nerozhodovali cudzí ľudia. Ministerstvo vnútra už plánuje zákon o hlásení pobytu občanov a registri obyvateľov Slovenskej republiky novelizovať.

Potreba novelizácie zákona

"Nepotrebujeme žiadnu legislatívnu zmenu, podstatné je, aby tie súdy naďalej skúmali, či táto prax nebola účelová," tvrdí Procházka. "Aby sme reflektovali na aplikačnú prax vnímame potrebu novelizácie zákona," hovorí Matej Neuman, hovorca ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Starostovi Nechválovej Polianky zostala už iba polovica volebného obdobia. Chce ľudí v dedine znova spojiť a pustiť sa čo najskôr do práce. "Budem sa snažiť aby sa zmiernilo to napätie, nastal kľud a upravili sa hlavne tie vzťahy medzi ľuďmi," sľubuje Sisák. "Aby sa už situácia v obci ukľudnila, nebola medzi ľuďmi nevraživosť a ja verím tomu, že už sa to dostane do normálnych koľají," dúfa rodáčka z dediny, Andrea Muličáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy