Na tanieroch ubúda domáce bravčové. Čo ho ohrozuje?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Na stoloch máme čoraz menej a menej slovenského bravčového mäsa. Podľa chovateľov ošípaných naša sebestačnosť klesla pod 30 percent. Dôvodom je cena a tá je pre konzumentov kľúčová. Dovezené mäso je o tretinu lacnejšie. Slovenskí spracovatelia preto žiadajú podporu od štátu.
"Slovenská sebestačnosť v bravčovom mäse, bohužiaľ, medziročne stále klesá, až každý tretí rezeň je vlastne na našich tanieroch Slovenský . V súčasnej dobe zákazník je orientovaný tak, že dôraz kladie hlavne na cenu," priblížila výkonná riaditeľka zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai. Naše mäso je o 20 až 30 % drahšie v porovnaní s dovozovým. Chovatelia ročne vyprodukujú okolo 800-tisíc jatočných ošípaných. Polovicu z toho však vyvezú do zahraničia. Dôvodom je cena za výkup na bitúnkoch za hranicami.
"Jedna vec - lepšia cena, pravidelnejšie rýchlejšie dostanú peniaze zo zahraničia," vysvetlil predseda zväzu chovateľov ošípaných Julián Škerlík. Naše bitúnky by pritom dokázali spracovať všetky naše ošípané, no zahraničným cenám konkurovať nevedia. Aktuálne sú vyťažené iba na 50%. "Veľká časť tých nákladov obslužných, ktoré sú pri spracovaní mäsa, je položená na pleciach Bitúnkov a bez systematického nastavenia celého procesu, dostávame sa viac-menej do slepej uličky," uviedol podpredseda predstavenstva zväzu spracovateľov mäsa Tomáš Sokora.
Obracajú sa na štát, aby pri vertikále spracovania bravčového mäsa nezačínal a nekončil iba pri chovateľoch
"Bojujeme o to, aby peniaze boli rozdelené pre všetkých, pre chovateľov, pre bitúnky takisto aj pre rozrábky," pokračoval Škerlík. Počet bitúnkov na Slovensku klesá. Kým ešte pred 10 rokmi ich bolo sto, aktuálne ich je niečo vyše 40.
"Ak sa nič s vertikálou bravčového mäsa nespraví, ak sa na Slovensku bitúnky uzavrú, tak potom už nemôžeme vravieť nič o sebestačnosti v bravčovom mäse, lebo už sa u nás pretrhne ten spracovateľský proces a jednoducho budeme odkázaní na to, že budeme zvieratá vyvážať a pre potreby spracovania budeme dovážať už hotové bravčové polovice alebo delené mäsá," osvetlil Sokora.
Ministerstvo zatiaľ konkrétne kroky neuviedlo. Hovorí však o viacerých formách podpory, napríklad cestou Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky. A pripravujú aj ďalšiu výzvu. "V rámci ktorej bude možné podporiť aj oblasť spracovania mäsa. Alokácia na výzvu je 25 mil. eur a predpokladaný termín vyhlásenia je začiatok novembra 2024," informovala hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.
"Pokiaľ by peniaze prišli do vertikály od štátu, tak cena pre kupujúcich by bola podstatne nižšia," pokračoval Škerlík. "Výsledkom pre spotrebiteľa by bol dostatok slovenského bravčového mäsa čerstvého kvalitného a v dostupnej cene," uzavrel Sokora.