Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Nová nemocnica v Banskej Bystrici prinesie komplikácie pre pacientov
Zdielať na

Nová nemocnica v Banskej Bystrici prinesie komplikácie pre pacientov

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici rozbiehajú výstavbu novej nemocnice. Búracie práce aj nová výstavba v areáli súčasnej nemocnice bude prebiehať počas plnej prevádzky. Samospráva s vedením nemocnice preto pripravujú opatrenia na vyriešenie zložitej dopravnej situácie, ktorú to prinesie.

Hľadajú alternatívy, ako zabrániť dopravného kolapsu. Situácia v okolí Rooseveltovej nemocnice je už aj tak dosť komplikovaná, a to ešte neprišli do areálu stavebné stroje. "Záleží nám na tom, aby sa pacienti vedeli dostať do nemocnice počas celej výstavby," uviedla riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková. Zmluva so zhotoviteľom je podpísaná, začínajú prvé práce, sťahujú sa oddelenia z budov, ktoré budú búrať ako prvé.

Počas výstavby ubudnú parkovacie miesta

"Je to najväčšia investícia za desiatky rokov, prinesie to zložitú situáciu. Čo sa týka stavby aj dopravy," apeloval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Samospráva rokuje s nákupnými centrami, kde by spravili záchytné parkoviská a odtiaľ posilnia priame autobusové spoje do nemocnice. "Našim cieľom je čakanie maximálne 7 a pol minúty," vysvetlila Jana Kunická z koordinačnej jednotky Nová nemocnica. Okrem posilnenia spojov vybudujú aj bus pruhy.

Počas výstavby ubudne parkovacích miest pri nemocnici, cieľom je tak zníženie počtu áut o 60 percent. Veľké parkovisko, ktoré návštevníci nemocnice doteraz poznali, prejde rekonštrukciou a bude spoplatnené. Všetky zmeny v doprave budú platiť od septembra. "Prvé demolačné práce začnú v septembri," informovala riaditeľka nemocnice. Bude to dlhodobé, hrubá stavba novej nemocnice má vyrásť do roku 2026.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy