Hygienici našli ďalší typ salmonely v mäse z Brazílie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / V troch vzorkách mäsa dovezených z Brazílie už inšpektori potvrdili prítomnosť salmonely typu Heidelberg. Podľa predbežných výsledkov Úrad verejného zdravotníctva zaevidoval aj ďalší typ salmonely. Išlo o solené kuracie rezne.
K 4. aprílu Úrad verejného zdravotníctva počas dvoch týždňov vykonal spolu 3 884 kontrol v 3 779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach inšpektori našli mäsové výrobky z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečene v celkovom množstve viac ako 24 ton.
Hlavný hygienik Ján Mikas vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.
Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov budú podľa Mikasa pokračovať aj naďalej.
Ako ďalej uviedol, v prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy sú okamžite prijaté potrebné opatrenia. Takýto typ mäsa sa nesmie používať na prípravu pokrmov v reštauráciách a iných zariadeniach spoločného stravovania, až kým sa nepreukáže, že je zdraviu neškodné.