Zatiahnuté
22°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Zrušili poslednú herňu v krajskom meste. Zastaví to gambling?
Zdielať na

Zrušili poslednú herňu v krajskom meste. Zastaví to gambling?

NITRA / O polnoci 30. mája končia definitívne všetky kasína a herne v Nitre. Stopku hazardu dalo mesto Nitra ako prvé spomedzi krajských miest už pred piatimi rokmi. Prevádzkovateľom však licencie zanikali postupne. Teraz to čaká aj posledné kasíno, ktoré bolo v nákupnom centre. Či to problém dostupnosti hazardu vyrieši je otázne, nové kasína totiž vyrastajú v priľahlých obciach.

Pán Matúš je v meste jedným z iniciátorov petície zastavme hazard. V roku 2019 dalo krajské mesto stopku kasínam a herniam potom, ako vyzbierali potrebných 20-tisíc podpisov. "Pred piatimi rokmi som išiel zaviesť deti do školy a do práce zo sídliska do centra mesta. Napočítali sme cestou desať herní," informoval Matúš Libant, iniciátor petície.

Je to zlomový bod v našom meste, tvrdí primátor

"Keď sa prijalo toto všeobecné nariadenie o zákaze hazardu, mali sme 44 herní a 2 kasína," povedal primátor mesta Nitra Marek Hatas. Poslednému kasínu v meste pod Zoborom, ktoré tu bolo ešte 5 rokov potom, ako zakázali hazard, práve dnes o polnoci mu končí licencia. "Je to zlomový bod v našom meste, sme prvé krajské mesto na Slovensku, v ktorom sa nenachádzajú žiadne kasína a herne," doplnil primátor.

"Od zákazu legálneho hazardu Nitriansky kraj kraľoval v čiernom rebríčku v počte nelegálnych automatov,"  informuje Dominika Hlobenová, hovorkyňa asociácie zábavy a hier. Na mieste, kde boli kedysi takéto prevádzky, teraz vznikli úplne iné. "Herňa sa zmenila na drogériu. V tomto prípade to je kasíno, ktoré sa zmenilo na reštauráciu," objasnil primátor.

Mimo mesta zákaz nie je

Síce v Nitre už žiadne kasína nie sú, ale v blízkosti vznikli štyri ďalšie. "To znamená, že žiadne Las Vegas sa za mestom nekoná. Pomer je v tomto prípade jasný," uviedol primátor. Prevádzkovateľ jedného nového kasína za mestom hovorí, že z ich pohľadu to, že boli vytlačení mimo je v poriadku. "Máme na to taký názor, že kasína nepatria do mesta patria na perifériu, alebo mimo miest," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy