Skoro jasno
22°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Suché leto, vyschnuté studne a žiadny vodovod. To je situácia v mnohých slovenských obciach
Zdielať na

Suché leto, vyschnuté studne a žiadny vodovod. To je situácia v mnohých slovenských obciach

SNINA / Viete si predstaviť, že voda z kohútikov netečie? V sninskom okrese je to však mimoriadne paradoxne z dôvodu, že takpovediac pod nosom majú Starinu, najväčšiu zásobáreň pitnej vody v strednej Európe. Situáciu s absentujúcim vodovom a kanalizáciou pomáha riešiť Prešovský samosprávny kraj. Zisťovali sme, kedy to bude realita.

"Preskočili sme základnú infraštruktúru, ktorá tu mala byť možno 30 rokov dozadu," hovorí Ladislav Lechan, obyvateľ obce Topoľa.

Z 33 obcí v Sninskom okrese dve tretiny nemajú kanalizáciu a ani verejný vodovod. Sú pritom takpovediac iba na skok od vodnej nádrže Starina, najväčšej zásobárne pitnej vody v strednej Európe. Podľa obyvateľa obce Zboj, Jaroslava Legdana, každý skôr preferuje turizmus a ľudia sú v lete bez vody. "Niektorým domom vysychajú studne. Každý čaká na to, že kedy sa spustí vodovod," povedal Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj.

Situáciu pomáha riešiť Prešovský samosprávny kraj. Od roku 2021 sa na viacerých miestach v regióne dovedna urobilo 30 vrtov, a to v hĺbke 50 až 200 metrov.

Voda je dôležitá aj pre cestovný ruch

"Budú spokojní obyvatelia jednotlivých obcí, lebo budú mať konečne vodu, ktorá je bytostne dôležitá na to, aby fungovali jednak oni, ale aj na to, aby sa tu mohol rozvíjať cestovný ruch, lebo nikto nepostaví väčší penzión bez toho, aby mal základný predpoklad do tej voda a kanál," uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Z 24 obcí, ktoré sa do projektu zapojili, bol zdroj pitnej vody nájdený v 19 z nich, čo v tomto hydrogeologickom prostredí PSK považuje za úspech. "Máme potvrdené zo strany ministerstva životného prostredia o tom, že je ich možné použiť na zásobovanie pitnou vodou," uviedol vedúci odboru projektového riadenia PSK Ján Kocák. V ostatných piatich obciach bude zásobovanie zabezpečené povrchovými zdrojmi.

"Tieto obce v zbojskej doline už majú zabezpečené finančné krytie v rámci integrovanej územnej stratégie Prešovského samosprávneho kraja a to vo výške 10 miliónov eur," dodal Kocák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy