Jasno
20°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Významný nález v centre mesta. Na svoje si prišli najmä archeológovia
Zdielať na

Významný nález v centre mesta. Na svoje si prišli najmä archeológovia

TRENČÍN / Pešia zóna v Trenčíne je už niekoľko týždňov rozkopaná. Dôvodom je kompletná revitalizácia. Na svoje si prídu najmä archeológovia. Už teraz sú vo vytržení. Len čo sa stroje zahryzli do zeme, hneď našli niekoľko významných vecí.

Únikové cesty

"V Trenčíne je každá vec unikátna. Lebo je jedno z najvýznamnejších miest v rámci dejín bádania archeológie na Slovensku, popri Bratislave a Nitre," povedal archeológ Drahoslav Hulínek. O takomto niečom sa archeológom ani len nesnívalo. Objavujú tu jednu zaujímavú vec za druhou. "Objavili sme zvyšky hradieb mesta Trenčín, plus zvyšky podzemných chodieb, respektíve kompaktné celky chodieb, ktoré súvisia pravdepodobne s piaristickým kostolom," pokračoval Hulínek. Podľa archeológov prvé chodby pod Trenčínom vybudovali už v trinástom storočí. Slúžili ako úniková cesta pre kňazov. Ich poloha ich ale prekvapila. "Je to oveľa vyššie ako sme očakávali. My sme rátali s tým, že prvé budú okolo meter päťdesiat alebo osemdesiat. No začali sme ich nachádzať už v jednom metri. Máme nejaké nálezy a to sme len na úplnom začiatku," doplnil Hulínek. 

Kompletná revitalizácia

Neďaleko chodieb našli aj mohutný múr. Nateraz ho skúmajú a dúfajú, že čoskoro budú môcť oznámiť, že našli Barbakan. "Na tomto mieste má byť Barbakan, takzvané predbránie s vežičkou, ktoré bolo súčasťou pevnostného systému mesta Trenčín. To začalo vznikať v prvej tretine 15. storočia," dodal Hulínek. Momentálne je v Trenčíne rozkopaná celá pešia zóna. Kompletne ju revitalizujú za takmer osem miliónov eur. "Budú nové inžinierske siete, verejné osvetlenie, kanalizácie, vodovody a všetky prípojky," povedal vedúci prevádzkovej jednotky Anton Boc. "Pribudne množstvo zelene, nového mobiliáru, vodné prvky, detské ihrisko, priestor na kultúru, kvety. Takže to bude úplne iná tvár tohto prostredia," informovala hovorkyňa Mestského úradu v Trenčíne Erika Ságová.

Veľa zaujímavých objavov

Archeológovia so záujmom a napätím sledujú každý výkop. Našli tu už aj množstvo keramiky, skla a iných predmetov. Veria, však, že veľa zaujímavého ešte len objavia. "Pri bráne sme našli obrovskú anomáliu - archeologický nález veľkého múru alebo chodby, ktorý je tiež veľmi zaujímavý. Môžeme povedať, že ak to takto bude pokračovať, v rámci mestskej archeológie od 15. - 16. storočia to bude dôležitý objav v rámci strednej Európy," uzavrel Hulínek.​

Súvisiace články