Jasno
21°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
Trnava mení názvy autobusových zastávok: Cestujúcim sa uľahčí orientácia
Zdielať na

Trnava mení názvy autobusových zastávok: Cestujúcim sa uľahčí orientácia

TRNAVA / Od pondelka 30. septembra sa v Trnave zmenia názvy niektorých autobusových zastávok. Zámerom je zjednodušiť orientáciu cestujúcim.

TASR o zmenách informovala vedúca odboru komunikácie mesta Trnava Zuzana Hrinková Siebenstichová s tým, že zmeny sú súčasťou optimalizácie mestskej dopravy. Mnohé zastávky, ktoré sa nachádzajú blízko seba, sa zlúčia pod jeden názov, vzniknú tak prestupné body. "Napríklad, zastávky Prednádražie, Botanická a Prednádražie, G. Dusíka sa zjednocujú pod nový názov G. Dusíka, čím sa vytvorí jednoduchší prestupný uzol," upresnila vedúca odboru komunikácie mesta Trnava Zuzana Hrinková Siebenstichová.     

Kompletný zoznam zmien názvov zastávok MHD nájdete v galérii:

Niektoré zastávky dostanú pomenovanie podľa bodov záujmu, ktoré sú cieľom cestujúcich. Napríklad Sladovnícka bude od 30. septembra premenovaná na zastávku City Aréna. Zastávka Trstínska, Cukrová zmení názov na City Park. Pedagogická fakulta bude novým názvom pre zastávku Bulharská, Tatrachema. Zastávka J. Bottu, Park J. Kráľa sa po novom volá Úrad práce.

Zmeny nastanú aj v náväznosti k ulici, na ktorej sa nachádzajú. "Napríklad zastávka Študentská, ZŠ sa mení na Študentská. Premenované sú aj podľa najbližšej ulice k zastávke. Najvýraznejšia zmena názvu z tohto dôvodu je na zastávke T. Vansovej, žel. prejazd. Tá sa po novom volá Ovocná, ktorá je najbližšou ulicou k danej zastávke. Takto sa tiež mení názov zastávky Zelenečská II na Nevädzová," podotkla.

Doteraz mali zastávky na jednej ulici zdvojené názvy, čo zhoršovalo prehľadnosť. Existuje napríklad zastávka Š. Moyzesa aj Š. Moyzesa, Tibenský. "Po zmenách tá prvá ostáva v platnosti. Zastávka Š. Moyzesa, Tibenský sa zmení na zastávku Slovenská," dodala.

Ďalším zámerom bolo skrátenie názvov. Ako uvádza portál trnava.sk od 30. septembra sa tak napríklad Hospodárska, Bernolákova brána bude volať už iba Bernolákova brána. Na všetkých možných miestach sa využili jednoslovné názvy. Výnimkou sú zastávky spojené s cintorínmi, ako napríklad Kamenná cesta, cintorín a T. Vansovej, cintorín, ktoré zostali zachované, aby sa udržala prehľadnosť.

Novinkou bude aj zavedenie abecedných indexov. "Tieto indexy špecifikujú nielen polohu zastávky, ale aj smer jazdy linky, čo cestujúcim uľahčí orientáciu, najmä v prestupných bodoch," spresnila Hrinková Siebenstichová. Nové pravidá označenia sú jednoduché. Zastávky smerujúce do centra mesta alebo na železničnú stanicu budú označené písmenom A. Opačný smer dostane písmeno B. Ak sú pod spoločným názvom viac ako dve zastávky, index pokračuje ďalšími písmenami C a D. 

Ďalšie informácie o zmenách názvov vedia cestujúci nájsť aj na samotných autobusových zastávkach. 

Pozrite si reportáž z minulého roku, aké prekvapenie pripravilo mesto Trnava pre svojich obyvateľov: 

Súvisiace články