Polojasno
19°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Inžinierka a právnička vymenili kanceláriu a súdnu sieň za farmu
Zdielať na

Inžinierka a právnička vymenili kanceláriu a súdnu sieň za farmu

ORAVA / Dve sestry sa rozhodli, že nechcú sedieť v kancelárii alebo v súdnej sieni. Naopak, vyhovuje neľahká robota na farme, tak na Orave, v malej dedinke Pokrývač, chovajú ovce.

​Luptákovci robia túto prácu pretože ju majú radi. Život na ich gazdovstve začína skoro ráno. Už pred šiestou hodinou v maštali poctivo čaká vyše 200 ovečiek na podojenie. "Ráno vstávam s radosťou, že ma tam niečo čaká a že tí ľudia budú mať z toho pôžitok," povedala chovateľka oviec Jana Šuvadová.

"Pre nás má to mliečko význam, keďže ho spracúvame na syry. Musí mať výbornú kvalitu," vysvetlila chovateľka Lucia Luptáková. "Plemeno francúzske lacaune, má väčšiu genetickú produkciu mlieka," dodal Miroslav Lupták.

Po dojení francúzske ovce vyženú na oravské lúky, kde majú dostatok čerstvej paše. Jana chodí aj dojiť, tvrdí, že človek by ma na farme vedieť robiť všetko. Do výroby prídu už o ôsmej ráno a spracujú nadojené mlieko.

S farmárčením začal ich otec, keď po Nežnej revolúcii prišiel o prácu v strojárstve. Má inžiniersky titul. "Na začiatku som kúpil päť oviec a jednu kravu, rozrástlo sa to," vysvetlil. Neľutuje, že sa venuje ovčiarstvu. Rovnako, ako jeho dve dcéry, ktoré odišli z rodnej Oravy študovať na vysoké školy.

Zákony platia aj na farme

"Prišla som naspäť domov, aj keď boli iné možnosti, ale videla som v tom veľký význam," potvrdila Lucia. "Človek čudoval, ale aj v poľnohospodárstve musí ovládať paragrafy, uznesenia a zákony," tvrdí Jana.

Z ovčiarstva sa teda stáva rodinná tradícia, pri ktorej ich drží aj silné puto k regiónu, kde vyrastali. "Najkrajšie je to, že berieme tu našu prácu ako náš životný štýl," dodala..

Súvisiace články