Mäso zo skúmavky? Podľa vedcov je to reálne...
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Kravíny a hydinárne možno vystriedajú Petriho misky. Holandským vedcom sa totiž podaril unikátny objav. Mäso dokážu vypestovať v laboratórnych podmienkach.
Mäso z hovädzej svaloviny
K hamburgeru má umelé mäso síce ešte ďaleko, no ľudstvu svitá nová nádej. Postaral sa o ňu tím holandského vedca Marka Posta. V laboratóriu mäso vykultivovali z kmeňových buniek hovädzej svaloviny. Ich cieľom je však predostrieť pravý hamburger.
Prvý laboratórny hamburger sľubuje tím vedcov z Maastrichtskej univerzity už na jeseň tohto roku. Cenu jeho výroby odhadujú na štvrť milióna eur. Zatiaľ však takýto hamburger nemá veľkosť ani golfovej loptičky a nedá sa tepelne spracovať.
Drahé výrobné náklady
Ak by sa tento objav potvrdil v praxi, pre ľudstvo by to znamenalo obrovský posun. Mäso by sme tak snáď dokázali získavať environmentálnejšie. A tiež uspokojiť hlad stále zaľudnenejšej planéty. Kým však vedci znížia náklady na jeho výrobu, môže prejsť 10 až 20 rokov.
ISIFA