Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Škvrna na Slnku dostane Zem do solárnych búrok
Zdielať na

Škvrna na Slnku dostane Zem do solárnych búrok

Odborníci z amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku objavili v uplynulých dňoch rozsiahlu slnečnú škvrnu. Má názov AR 1476 a jej priemer je skoro 100-tisíc kilometrov. Je teda omnoho väčšia než planéta Zem.

Škvrna je taká veľká, že ju možno sledovať aj domácimi teleskopmi. Experti však upozorňujú, že je potrebné mať dostatočne silné filtre, aby nedošlo k trvalému poškodeniu zraku. 

Ide o monštrum

Odborníci z NASA, ktorí škvrnu skúmajú, sa na Twitteri o objave vyjadrujú ako o monštre a predpovedajú obrovské slnečné erupcie. Počas nich bude Zem vystavená paľbe rádioaktívnych častíc.

Škvrny sa často vyskytujú vo dvojici. Tieto oblasti sú tmavšie než ich okolie, pretože sú mierne chladnejšie a tým pádom menej žiaria. Sú spôsobené zakrivením magnetického poľa Slnka, ktoré môže vyvolať výron koronálnej hmoty.

Sto miliónov stupňov Celzia

Tá obsahuje miliardu ton častíc plynu, röntgenového a ultrafialového žiarenia. Ich teplota je pre človeka nepredstaviteľná - okolo sto miliónov stupňov Celzia. Zem je čas od času vystavená tomuto žiareniu, ktoré väčšinou vedie k úžasným svetelným šou v polárnych oblastiach, kedy ionizované častice uviaznu v zemskom magnetickom poli, kde uvoľňujú energiu v podobe svetla. 

Okrem spektakulárnych polárnych žiar môžu ale slnečné búrky vyvolať aj negatívne efekty, ako sú magnetické búrky, ktorých vplyvom môžu prestať fungovať satelity alebo elektrické rozvodné siete.

Hrozia najničivejšie búrky

To sa stalo napríklad v roku 1989 v kanadskej provincii Quebec, kde po slnečnej erupcii zostalo bez dodávok elektrickej energie šesť miliónov ľudí.

"Škvrny na Slnku sú v poslednej dobe častejšie a aktívnejšie a budú mať dopad na milióny ľudí. Môžu spôsobiť tie najničivejšie slnečné búrky," upozornil Matthew Penn z Národného slnečného observatória v Arizone.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články