Zatiahnuté
16°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Žijeme si nad pomery! V roku 2030 potrebujeme novú Zem
Zdielať na

Žijeme si nad pomery! V roku 2030 potrebujeme novú Zem

Ľudstvo žije nad svoje pomery a bohaté štáty na úkor chudobných. Pokiaľ budeme naďalej pokračovať v trende rastúceho využívania prírodných zdrojov, v roku 2030 budeme, na pokrytie dopytu po jedle, vode a energii, potrebovať dve Zeme a v roku 2050 to už budú tri planéty.

V zverejnenej správe Living Planet Report 2012 to oznámil Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Stav našej planéty sa podľa WWF stále zhoršuje. Približne 2,7 miliárd ľudí ma prinajmenšom čas od času zlý prístup k pitnej vode.

Kritická situácia je v trópoch

Ročne z povrchu planéty zmizne 13 miliónov hektárov lesa, lesný porast pritom prirodzene odbúrava oxid uhličitý. Počet stavovcov je oproti roku 1970 o 30 percent menší. "Musíme zachovať biodiverzitu a znížiť našu ekologickú stopu," uviedol Eerhard Brandes, ktorý vedie nemeckú pobočku WWF. Situácia je zlá predovšetkým v tropických oblastiach, kde sa zmenšila zvieracia populácia od počiatku zaznamenávania v roku 1970 o 60 percent.

Ohrozené druhy

Kriticky ohrozený druh, ktorému reálne hrozí vyhynutie, je napríklad delfínovec čínsky, druh sladkovodného delfína. Voľne žijúcich tigrov je po celom svete len 3 500 kusov, odhaduje WWF. Dramatický dopad má taktiež nadmerný rybolov. Vo vodách, kde sa robia nadlimitné výlovy, neubúdajú len tuniaky či tresky. V moriach tak oproti počtom v roku 1970 ubudla viac než pätina rýb a v sladkých vodách dokonca 37 percent.

V oblastiach mierneho pásma sa zvýšili stavy o tretinu. To ale podľa WWF neznamená, že by sa tu oproti trópom zlepšila biodiverzita. Na počiatku meraní v roku 1970 totiž Európa dosiahla vrchol ničenia prírody, zatiaľčo na južnej pologuli tento proces len začínal. Svoju úlohu zohrali aj opatrenia na ochranu prírody, takže sa napríklad populácia vydry riečnej mohla opäť rozrásť.

Ideál = 1,8 Gha na osobu

Biokapacita ako množstvo obnoviteľných prírodných zdrojov, ktoré Zem ponúka, stojí oproti ekologickej stope a súčtu spotrebovaných zdrojov. Z oboch pojmov potom vychádza globálny hektár (Gha) . Pri spravodlivom a k prírode šetrnom prerozdelení pripadá celosvetovo k dispozíci 1,8 Gha na osobu.

V súčasnej dobe je spotreba 2,7 Gha, čo je o polovicu globálneho hektáru viac. V prepočte WWF to teda znamená, že k zachovaniu rovnováhy prírodných zdrojov by ľudstvo potrebovalo naviac ešte polovicu planéty. A tento trend naďalej stúpa.

Nemecko má spotrebu 4,6 Gha

Najhlbšie ekologické stopy zanechávajú bohaté krajiny, v ktorých čele stojí Katar a Kuvajt. Tu je spotrebe takmer dvanástich, respektíve desiatich globálnych hektárov na hlavu. Napríklad Nemecko, ktoré je v strede tohto rebríčku, má spotrebu 4,6 Gha na osobu. Na opačnom konci oproti Kataru je Východný Timor a Afganistan. Tieto štáty vykazujú spotrebu menšiu než 0,5 Gha.

Medzinárodnému tímu astronómov sa podarilo objaviť 50 doteraz neznámych exoplanét, z ktorých jedna sa pravdepodobne nachádza na okraji obývateľnej zóny, čo znamená, že by na nej mohli byť vhodné podmienky na život.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

David Shapinsky/ilustračné

Súvisiace články