Skoro jasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Zo Slnka ohnivý prstenec! V noci prebehlo vzácne zatmenie...
Zdielať na

Zo Slnka ohnivý prstenec! V noci prebehlo vzácne zatmenie...

Zo životodarnej hviezdy sa v nedeľu v noci stal "len" ohnivý prstenec. A ten mohli obdivovať milióny ľudí v USA či Ázii. Vzácne zatmenie Slnka nastalo kvôli prechádzajúcemu Mesiacu, ktorý ho zakryl z 96 percent! Hoci postupovalo v úzkom páse asi 3,5 hodiny, samotný jav v každom jednotlivom mieste trval asi päť minút...

Japonské TV na vrchole Fudži

Napríklad v Japonsku bolo podobné zatmenie vidieť naposledy v roku 1839. Miestne školy, parky, výletné lode a dokonca aj súkromné lietadlá si nebeské divadlo nenechali ujsť a usporiadali "pozorovania zatmenia".

Japonské televízne štáby dokonca Slnko pozorovali okrem iného aj z vrcholu hory Fudži alebo v ZOO južne od Tokia, aby zaznamenali reakcie šimpanzov (tie si však akoby nič nevšimli...).

Astronomické múzeum v Tchaj-peji otvorilo brány už od skorého rána a hongkongské Vesmírne múzeum umiestnilo pred budovu na nábrežie teleskopy so slnečnými filtrami.

Pozorovacie párty v USA

V USA sa ľudia zatmeniu tešili napríklad v nevadskom Rene či v kalifornskom Oaklande. V niektorých častiach Ameriky sa pritom už týždne predtým predávali špeciálne filtre pre obstarávanie fotografií.

V Albuquerque, kde sa konala jedna z veľkých "pozorovacích párty" sa zišli ľudia z Colorada, Oklahomy aj Kanady. "Toto bola najkrajšia vec, akú sme kedy videli," nadchýnali sa prizerajúci.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články