Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Piloti hľadajú na severovýchode Slovenska ropu
Zdielať na

Piloti hľadajú na severovýchode Slovenska ropu

Niektorí mladí ľudia na severovýchode Slovenska si myslia, že zbohatnú ako šejkovia. Tento pocit nadobudli po tom, ako im nad hlavami začalo lietať záhadné lietadlo. To si najala britská rafinérska spoločnosť. Predpokladá totiž, že sa v chudobnom regióne môžu nachádzať výnosné ropné ložiská.

Terén sondujú Briti

Záhadný stroj lietal pomerne nízko a hoci je v regióne letisko v Kamenici nad Cirochou, lietadlo z neho nezlietavalo, ani na ňom nepristávalo. Zakaždým sa len z nenazdajky vynorilo a monitorovalo priestor medzi Humenným a Medzilaborcami.

Terén sonduje lietadlo britskej rafinérskej spoločnosti. Tá sa snaží zistiť, či tu máme výnosné ropné ložiská. Letecké zábery sú totiž súčasťou geologického prieskumu, ktorý tu firma robí s povolením ministerstva životného prostredia už šiesty rok. A Briti do toho aj poriadne zainvestovali - viac ako 10 miliónov eur!

Bol by to prínos?

Ľudia si myslia, že, ak sa ropa nájde, bude sa vŕtať. Starší sa obávajú, čo to spraví s prírodou, niektorí mladí ľudia by boli zase radi, keby sa tam ropa našla. Ak geologický výskum preukáže, že na severovýchode Slovenska sú naozaj ložiská ropy, spoločnosť plánuje urobiť prvý vrt už na budúci rok.

Vrt by zabral asi jedno futbalové ihrisko a podľa firmy by na ňom pracovalo 60 ľudí a v tom vidí firma prínos. "Ako po stránke zamestnanosti, tak po stránke daňových a iných efektov," hovorí riaditeľ Aurelian Oil & Gas Slovakia Stanislav Benada.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články