Zatiahnuté
17°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Toto je nový vesmírny turista, speváčka Sarah Brightman (52)
Zdielať na

Toto je nový vesmírny turista, speváčka Sarah Brightman (52)

Poletí do vesmíru. A zaplatí za to viac ako pekný balík peňazí. Reč je o britskej speváčke a muzikálovej herečke Sarah Brightman (52). Manželka skladateľa Andrewa Lloyda Webera za výlet zaplatí 51 miliónov dolárov!

Let s Rusmi

Peniaze pôjdu podľa americkej televízie ABC News ruskej vesmírnej agentúre. Získa tak miestenku na lodi Sojuz, ktorá poletí k medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

Raketoplány NASA sú už na dôchodku. Hviezda broadwayského muzikálu Fantóm opery poletí pravdepodobne v roku 2014 alebo 2015. A to na 10 dní. "Kapacita lode Sojuz je obmedzená. To je dôvod, prečo vesmírne výlety turistov neboli také časté," píše server space.com.

Rekord vo vesmíre

V lete tohto roka spôsobili rozruch Američania. A to projektom, ktorého cieľom bolo vyskúšať, či je možné rýchlo a lacno nahradiť raketoplány. Oficiálne. Kvôli čomu však sonda naozaj do vesmíru vyletela, vie len málo ľudí. "S odchodom do dôchodku flotily raketoplánov, X-37B OTV program prináša jedinečnú schopnosť vývoja vesmírnych technológií," povedal Tom McIntyre z NASA.

Air Force X-37B je bezpilotná sonda, ktorú postavil Boeing. Na tajnej misii vo vesmíre strávila viac ako rok. Podľa vedúceho letového programu Toma McIntyra je po ukončení programu "veľkých" raketoplánov OTV-2 hlavným projektom kozmického výskumu USA.

Prvý raz sa stroj dostal na obežnú dráhu v marci 2010 s pomocou nosnej rakety Atlas 5. V tejto misii strávil raketoplán vo vesmíre 224 dní, čo je približne o polovicu menej ako trvanie najčerstvejšej misie. Tretí štart sa plánuje na tohtoročnú jeseň. OTV-2 je druhým vesmírnym prístrojom, ktorý dokázal po ukončení misie pristáť na letisku bez posádky. Primát patrí sovietskemu raketoplánu Buran, ktorý v automatickom režime absolvoval jediný let v roku 1988. Program OTV-2 prevzala armáda od Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články