Skoro jasno
14°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Podnikavý Žilinčan. Ponúka lety do vesmíru
Zdielať na

Podnikavý Žilinčan. Ponúka lety do vesmíru

Istý Žilinčan začal už ponúkať lety do vesmíru pre turistov. Lietať sa bude na malom raketopláne, ktorý na tento účel vyvinula jedna americká spoločnosť. Prvé lety budú môcť absolvovať inžinieri a konštruktéri, ktorí stroj vytvorili.

Prví poletia inžinieri a konštruktéri

Kozmické lety odštartujú už na budúci rok. Prvých štyridsať letov je zadaných pre inžinierov a konštruktérov, ktorí vesmírnu loď vyvinuli. To preto, aby otestovali, či je koráb pre turistov bezpečný.

Podľa Mariána Kolenčíka zo žilinskej cestovnej kancelárie budú vesmírne expedície zároveň slúžiť pre vedcov z rozličných oblastí pre získavanie údajov na ochranu atmosféry a životného prostredia.

Vesmír nie je pre každého

Cestujúci pri lete prekonáva rozličné prekážky, okrem iného aj tie psychické. Organizmus sa dostane do iných podmienok ako sú tie pozemské,  telo sa s tým musí vyrovnať. Medzi sprievodné javy patria bolesti hlavy. "Môže byť rozhodený vestibulárny systém, čo môže spôsobovať mierne straty orientácie až do nevoľnosti a zvracania," povedal prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Cestujúci sa musí pripraviť aj na to, že môže mať problém pri pohľad z okienka korábu. Prekoná výšku, na ktorú nie je zvyknutý. Ivan Bella hovorí, že ako prvý slovenský kozmonaut musel premýšľať najmä nad svojimi povinnosťami. Pri možnosti turistického letu by neváhal – jednoducho by si návrat do vesmíru vychutnal. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články