Polojasno
11°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Vedecky potvrdené! Bar v susedstve produkuje opilcov
Zdielať na

Vedecky potvrdené! Bar v susedstve produkuje opilcov

Ľudia, ktorí bývajú v blízkosti barov, majú údajne väčšie sklony k pijatike. Vyplýva to z novej štúdie fínskych vedcov, píše agentúra Reuters.

Čísla hovoria jasnou rečou

Výskumu sa zúčastnilo 55 000 dospelých Fínov v priebehu siedmich rokov. Zistilo sa, že ľudia, ktorí sa presťahovali k podnikom, kde sa predávajú alkoholické nápoje, začali takéto nápoje požívať vo väčšej miere. "Naopak, ľudia žijúci ďalej od barov, pili alkohol v menšej miere," vysvetľuje vedúca výskumníčka Jaana Halonenová z fínskeho inštitútu pre zdravie zamestnancov, ktoré sídli v meste Kuopio.

Tím vedený Halonenovou dospel k záveru, že keď sa človek presťahuje len o kilometer bližšie k baru, pravdepodobnosť, že sa z neho stane pijan, sa zvýši o 17 percent. Silným alkoholikom je pritom muž, ktorý vypije viac než tri decilitre destilátu týždne či žena, ktorá spotrebuje viac ako dva decilitre pálenky za týždeň.

Chudobnejšími pijú viac

Keď bol bar vzdialený od bydliska 120 metrov, bolo silných pijanov deväť percent. Keď museli prejsť 2,4 kilometra, bolo ich už len 7,5 percent. Autori štúdie upozorňujú, že vzdialenosť v tomto prípade nie je jediným činiteľom, ktorí ľudí vedie k závilosti. Nedá sa vylúčiť ani to, že alkoholici takéto bydliská zámerne vyhľadávajú.

Expertka však sledovala i tých, ktorí sa sami nepresťahovali, naopak, bary sa nachádzali bližšie k ich obydliam. I v týchto prípadoch dospeli autori k podobným číslam. Brali pritom do úvahy aj iné faktory, napríklad životnú úroveň skúmaných osôb.

Milióny ľudských životov na celom svete môže podľa britských vedcov zachrániť ich nová diagnostická metóda. Krvné testy totiž včas odhalia poškodenie pečene. Pacienta varujú, kedy si má dať s alkoholom definitívne pokoj.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články