Skoro jasno
15°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Naučte svoju rybu chodiť, je potrebných len pár trikov
Zdielať na

Naučte svoju rybu chodiť, je potrebných len pár trikov

Zdroj: reprofoto: popsci.com

NEW YORK / Pred štyristo miliónmi rokov vyliezli naši predkovia z mora. Minulý rok sa biologička Emily Standen pokúsila celý vývoj napodobniť svojim experimentom. Svoju rybu naučila chodiť. Prezradila aj triky, ktorými sa jej to podarilo.

Druh ryby bichir senegalský môže dýchať vlhký vzduch cez primítvne pľúca a dokáže sa plaziť vďaka svojej prednej plutve. Osemmesačný experiment, počas ktorého Emily Standen chovala mladé ryby mimo vody, ukázal, že kosti podporujúce plutvy "zmenili tvar a chôdza sa stala jednoduchšou."

Experiment pripravil pôdu pre genetické zmeny. Biologička dáva zopár typov, ako naučiť vlastnú rybu z akvária, chodiť. Potrebujete: stredne veľké akrylové akvárium, piesok, štrk, vedro, vzduchovú súpravu, tmeliacu pištoľ, akvarijné čerpadlo, filter, ihlu a bichira senegalského, píše portál popsci.com

Inštrukcie:

1. Vyvŕtajte na bočnej stene akvária vo výške 2,5 centimetra dieru. Do tejto výšky nasypte štrk a piesok. Pridávajte vodu, kým na dne nevznikne zhruba jeden a pol milimetrová vrstva.

2. Cez vyvŕtanú dieru prevlečte hadičku. Jeden jej koniec zasuňťe do vody v akváriu, druhý do vedra pod akváriom. Hadičku v otvore utesnite tmeliacou pištoľou.

3. Vedro naplňte vodou a filter pripevnite na jeho bok. Zo vzduchovej súpravy vyberte téčkovú spojku. Na jej dlhší koniec pripevnite ventil, na téčkové koncovky napojte vzduchové hadice.

4. Na jednu vzduchovú hadicu napojte kompresor, druhú natiahnite ponad akvárium a ihlou do nej narobte drobné dierky, cez ktoré budete rozprašovať vodu.

5. Téčkovú spojku vložte do vedra s vodou. Ak chcete, do akvária môžete pridať aj rôzne rastliny. Potom ukážte mladému bichirovi jeho nový domov.

Pri dodržaní postupu, ktorý použila pri experimente aj biologička Emily Stande by sa mala vaša ryba naučiť chodiť:

reprofoto

Súvisiace články