Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Veľkolepé divadlo na oblohe: Pripravte sa na superspln
Zdielať na

Veľkolepé divadlo na oblohe: Pripravte sa na superspln

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Astronómovia dávajú do pozornosti magický dátum. A to noc zo 14. na 15. novembra, kedy sa na oblohe odohrá krásne divadlo. Mesiac bude obrovský a rozžiarený, ako už dávno nie.

V tento magický dátum bude k videniu “naša” jediná družica, Mesiac v mimoriadnej blízkosti Zeme. Vďaka tomu bude Mesiac vytvárať efekt vyššej svietivosti, ktorý bude podobný ako pred 68 rokmi, a tak bude na oblohe k videniu krásne divadlo.

Mesiac bude väčší a žiarivejší

Podľa astrofyzikálnych výpočtov bude večer 14. novembra Mesiac o 30 percent lepšie viditeľný a o 14 percent väčší, čo spôsobí krásny zjav na oblohe. Percentuálne sa veľkostný rozdiel nezdá byť výrazný. Vedci, ale upozorňujú na to, že ľudia sú zvyknutí vnímať Mesiac v určitej veľkosti a teraz ho budú mať možnosť vidieť oveľa väčší. 

Presné vysvetlenie, prečo je mesiac bližšie a inokedy zase ďalej od Zeme ponúka napríklad NASA: obežná dráha Mesiaca je elipsovitá, čo spôsobuje rôznosť jeho vzdialenosti od Zeme. Zároveň sa však tieto cykly opakujú. 14. novembra navyše nastane jav, ktorý sa v angličtine nazýva syzygy, čiže akési zoradenie Zeme, Slnka, Mesiaca do zákrytu – zdanlivo tieto tri telesá budú na jednej priamke.

Ďalšia príležitosť bude v roku 2034

“Mesiac bude vyzerať obzvlášť veľký. Ďalšia podobná príležitosť vidieť Mesiac v takejto abnormálnej veľkosti bude až 25. novembra v roku 2034," uviedla NASA. Tento jav sa tiež nazýva “mesačná ilúzia”. Podobný jav sme mohli pozorovať aj v roku 2014, ale v oveľa nižšej intenzite.

Súvisiace články