Zatiahnuté
14°
Bratislava
Hugo
1.4.2025
Niektoré potraviny sú v ohrození. Do pár rokov ich už v obchodoch nemusíte nájsť
Zdielať na

Niektoré potraviny sú v ohrození. Do pár rokov ich už v obchodoch nemusíte nájsť

Rast ceny potravín

BRATISLAVA / Postupom času môžu byť podľa odborníkov drahšie aj základné plodiny ako je pšenica, zemiaky, kapustovité rastliny, a to z dôvodu extrémneho počasia, ako sú záplavy, suchá alebo nesezónne mrazy. 

Do desiatich rokov môžu niektoré kľúčové produkty zmiznúť  zo supermarketov. Odborníci tvrdia, že dôvodom je meniaca sa klíma. Prvé následky už pociťujeme v podobe zvýšených cien pri niektorých potravinách. 

Jednou z potravín, ktorá je na zmenu klímy veľmi citlivá, je kakaovník. Západoafrické krajiny, ktoré produkujú 70% kakaa, v poslednom čase bojujú so zlou úrodou kvôli teplu, silným dažďom aj chorobám. Kakaovníkom sa v rôznych extrémnych klimatických podmienkach príliš nedarí a mimoriadne teplo a vlhko vytvorí priaznivé podmienky pre hmyz a huby, s ktorými stromy sami o sebe nedokážu bojovať. To spôsobuje problémy pestovateľom a zlú úrodu, a teda aj rast cien v dôsledku nižšie ponuky, uviedol časopis Forbes. A situácia sa má podľa odborníkov zhoršovať. 

Na zozname ohrozených potravín je aj káva. Podľa potravinovej futurologičky Morgaine Gaye rastúce teploty a meniace sa vzorce zrážok už ohrozujú oblasti, kde sa pestuje káva - najmä v Brazílii a ďalších juhomamerických krajinách. "Mnoho poľnohospodárov sa už sťahuje do vyšších polôh alebo menia plodiny, čo znamená, že v niektorých oblastiach sa káva už nebude pestovať," opísala pre denník Daily Express

Vedci pracujú na dostupnejších alternatívach ako je káva z koreňa čakanky, kávovej zmesi pestovanej v laboratóriách alebo káva z ďatlí. Pre milovníkov silnej kávy to ale je zlá správa. "Sme svedkami veľkého rozvoja laboratórne pestovaného kakaového masla a presnej fermentácie pri výroby čokolády," dodáva Gaye. "So sľúbnými výsledkami sa vyvíjajú tiež alternatívne čokoládové výrobky z karobu alebo iných bôbov," dodala. 

S pokračujúcou zmenou klímy budú mať problémy aj avokáda či mandle. "Obe tieto potraviny potrebujú na pestovanie veľa vody a vzhľadom na to, že súchá sú stále častejšie, ich produkcia nemusí byť vo veľkom množstve udržateľná," vysvetlila odborníčka na výživu Jennie Norton. 

Postupom času môžu byť podľa odborníkov drahšie aj základné plodiny ako je pšenica, zemiaky, kapustovité rastliny, a to z dôvodu extrémneho počasia, ako sú záplavy, suchá alebo nesezónne mrazy. 

V ohrození je aj hovädzie mäso. "Zaťažuje životné prostredie, spôsobuje vysoké emisie skleníkových plynov, nadmernú spotrebu vody a odlesňovanie," vysvetlil dietológ a odborník na klinickú výživu Rimas Geiga. "S rastúcim regulačným tlakom a zmenou spotrebiteľných návykov ho nahradí laboratórne pestované mäso a prevládnu rastlinné náhrady," predvída. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy