Skoro jasno
14°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Slnko, vášeň a podmanivé chute. Španieli predstavili vína
Zdielať na

Slnko, vášeň a podmanivé chute. Španieli predstavili vína

Hovorí sa, že vo víne je pravda. Nie je to však všetko, čo sa v ňom môže ukrývať. Na vlastnej koži, či presnejšie povedané - chuťových bunkách sa o tom mohli presvedčiť návštevníci Tomášovského kaštieľa, kde 11 prestížnych vinárov zo Španielska predstavilo svoje najlepšie vína.

Citeľný temperament

Nechýbal dokonca ani producent najlepších bielych šumivých vín na svete. Vína hosťom predstavili vinári z elitného španielskeho združenia Grandes Pagos. A zožali obrovský úspech. "Je v nich veľa ukryté, atmosféra, podmienky, dá sa z nich o tej krajine veľa vyčítať," tvrdí vinár Martin Pomfy. 

Slovami chvály nešetrili ani skúsení výrobcovia, či importéri vín. "Je to najmä tá šírka chutí hlavne v červených vínach a určite ten temperament v tých vínach je citeľný," hovorí zase enológ a importér španielskych vín Miroslav Fondrk. "Sú to skvelé moky, ktoré sú poznačené zlatistým slnkom, väčším počtom slnečných dní," dodáva Pomfy.  Nielen slnko sa ale stará o jedinečnú chuť vín.

Niektoré som nikdy neochutnal

"Španielsko je krajina s mnohými variáciami, máme oblasti, kde je horúco a miesta, kde zase často prší. Takže vieme vyrobiť vína mnohých štýlov a chutí," vysvetľuje majiteľ vinárstva Javier Zaccagnini.

Hoci hostia chválili najmä červené vína, nemusia sa Španieli hanbiť ani za svoje biele. Šumivé vína pána Gramonu patria medzi najlepšie na svete. O to viac poteší jeho pochvala na adresu našich vinárov. "Zaujali ma biele vína, najmä mladé odrody od malých producentov. Uchvátili ma vaše ľadové vína, niektoré som ešte inde neochutnal," povedal majiteľ vinárstva Xavier Gramona.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy