Zatiahnuté
14°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Tornádo, sneh aj tropická búrka v USA. Na Slovensku čakáme babie leto
Zdielať na
Zahraničie

Tornádo, sneh aj tropická búrka v USA. Na Slovensku čakáme babie leto

WASHINGTON / Kým my čakáme ešte babie leto, Američania sa môžu so slnečnými dňami rozlúčiť. Začiatkom októbra ich potrápila prvá dávka snehu. V horských oblastiach napadol takmer meter. A aby toho nemali málo, o poriadnu spúšť sa postaralo ničivé tornádo a obyvatelia juhu zase očakávajú tropickú búrku. Pomocné práce však komplikuje kríza v americkom rozpočte, pre ktorú je väčšina štátnych inštitúcií zatvorená.

Sneh

Vločky veľkosti golfovej loptičky a takmer meter napadaného snehu. Takto vyzerá centrálna časť Spojených štátov amerických. Neobvyklá snehová nádielka v októbri trápi najmä Južnú Dakotu, Nebrasku a Colorado. Sneh sa postaral aj o uzavretie 600 kilometrového diaľničného úseku. Mnohí

Američania si zo zimného prekvapenia začiatkom októbra starosti nerobia. "Nemyslím si, že toto množstvo snehu niekomu ublíži. Mne sa páči že nasnežilo," povedal miestny obyvateľ.

Ničivé tornádo

Stredozápadnú oblasť netrápi len sneh, ale aj tornádo. V nebraskom meste Wayne, silný a hlučný vietor zničil niekoľko desiatok domov a áut. Okrem toho sa postaral o výpadok elektrického prúdu v tisícoch domácnostiach. Trosky zničeného majetku zranili minimálne 15 ľudí, ktorí skončili v nemocnici. Pred ničivou silou vetra sa obyvatelia ukrývali v pivniciach.

"Počula som veľký hluk, ale nečakala som, že to bude až takto ničivé. Keď som vyšla von z pivnice a zbadala tú spúšť, zostala som v šoku," popísala žena nešťastné udalosti.

Tropická búrka

Juhovýchod Ameriky sa pre zmenu pripravuje na tropickú búrku Karen, ktorá mieri z Karibiku smerom na Floridu a New Orleans. Obyvatelia plnia vrecia s pieskom, z ktorých si chcú postaviť ochrannú hrádzu. Štáty v tejto oblasti vyhlásili stav ohrozenia.

Babie leto prichádza

Na začiatku budúceho týždňa, podľa dnešných predpovedných materiálov, by naše počasie malo byť pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sa vytvorí v širokom priestore Európy od Britských ostrovov až po pohorie Kaukaz. Čo to bude pre nás znamenať ? Ustálené, suché, slnečné a príjemne teplé počasie. Dojem budú kaziť ranné a predpoludňajšie hmly, ale po ich rozplynutí bude slnečná, málooblačná obloha. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

reuters

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy