Kulinárska delikatesa. Zhnitý žralok
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
REYKJAVIK / Ochutnali ste už niekedy niečo naozaj bizarné? Za zvláštnymi chúťkami nemusíte precestovať polovicu sveta. Na severe Európy ich ponúkajú hneď niekoľko.
Zapácha ako farba na vlasy
Islanďania milujú jahňacie a ryby, ale ak chcete vyskúšať niečo naozaj špeciálne, mali by ste ochutnať fermentovaného žraloka. Je to žralok, ktorý hnil niekoľko týždňov, zapácha ako farba na vlasy a preto je lepšie zapiť ho typickým nápojom Brennivin.
"Zacítil som ten amoniak, ale... dobré," hovorí turista Milan. "V rodine môjho manžela to jedia všetci, z mojej strany takmer nikto, no naše deti sme viedli k tejto tradícii," tvrdí majiteľka reštaurácie Hrőnn.
Nechávajú si rybie čipsy
Pri drsných podmienkach boli Islanďania zvyknutí z rýb zúžitkovať všetko, aj sušené hlavy. Teraz ich už ale vyvážajú do Afriky. Ponechali si však rybie čipsy - teda sušené plátky mäsa, ktoré jedia napríklad pred televízorom a skvelé sú vraj aj počas dlhých túr v prírode.
Nesmie chýbať údený pstruh, ktorého si cenia viac než lososa a polievka zo zvyškov chleba. Tá sa jedáva v pondelok. "Kedysi sme ju mávali dosť často, ale ľudia už dnes všetky zvyšky vyhadzujú a zabudli, aká bola dobrá," dodáva majiteľka reštaurácie.
Chlieb z raže je pýchou
Chlieb z raže je islandskou pýchou, možno aj preto, že je to jediná obilnina, ktorej sa tu darí. Tradičná príprava sa od tej slovenskej veľmi odlišuje. Cesto sa nepečie, ale varí v prírodných horúcich prameňoch.
Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!
ISIFA