Jasno
15°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
80 tornád zničilo časť Ameriky
Zdielať na

80 tornád zničilo časť Ameriky

WASHINGTON / Až 80 silných tornád, búrky a krupobitie udreli na viaceré miesta Spojených štátoch. Menšie mestečká na stredo západe krajiny zostali úplne spustošené. Obyvatelia prišli o domym o autá, no živly si vyžiadali aj oveľa vyššiu daň. 5 ľudských životov a desiatky zranených ľudí

Domy postavia, ľudí nie

Tornáda a silné búrky sú v tomto ročnom období v Spojených štátoch niečím neobvyklým. Ničivou silou ohrozovali až 10 štátov s 53 miliónmi obyvateľov. Meteorológovia zaznamenali okolo 80 silných tornád. Tie množstvo menších usadlostí a miest zrovnali so zemou. 

Meteorológovia pred mimoriadne nebezpečnou situáciou stihli väčšinu obyvateľov varovať. Zrejme aj preto si výčiny počasia vyžiadal najmä obrovské materiálne škody. "Nepočul som o zranených našťastie. Domy sa dajú znovu postaviť, ľudia nie," hovoria obyvatelia.

Ľahnite si dolu

"Bol som v dome a telefonoval, keď som zbadal trosky, ktoré vietor niesol na náš dom. V tom otec môjho priateľa na nás zakričal, ľahnite si dolu, všetci sme sa prikrčili k zemi a krátko sa zrútila strecha domu," opisuje ďalší občan.

Najviac škôd zatiaľ hlásia zo štátu Illinois. V tomto štáte tornáda zabili a poranili najviac ľudí. Medzi obeťami je aj otec s dcérou. Tornádo sa prehnalo priamo cez ich farmu. Neboli to však len domy, či autá, ktoré vzdušným vírom padli za obeť. Zničené a poškodené zostali aj viaceré továrne.

V Chicagu zastavili premávku

"Keď som zbadal, že sa dážď víri vo vzduchu, hneď som utekal do vnútra. Okolo mňa už poletovali veci, bolo to hrozné. Bežal som sa skryť do kúpeľne," tvrdí zamestnanec fabriky Josh Walters.

Búrky a tornáda s rýchlosťou vetra až 100 kilometrov za hodinu sa prehnali od severozápadu na severovýchod. V ohrození bolo aj Chicago. Premávka na jeho dvoch medzinárodných letiskách bola pre počasie zastavená.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy