Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Američanka unesená islamistami je mŕtva, potvrdil Obama
Zdielať na

Američanka unesená islamistami je mŕtva, potvrdil Obama

WASHINGTON / Americká humanitárna pracovníčka Kayla Mueller, ktorú držali ako rukojemníčku teroristi z Islamského štátu, je po smrti. Informáciu potvrdil prezident Barack Obama i rodina mladej ženy.

Americký prezident v utorok vyhlásil, že Spojené štáty nájdu a postavia pred spravodlivosť teroristov, ktorí sú zodpovední za smrť mladej ženy.

"Islamský štát je odporná teroristická organizácia, ktorej akcie stoja v priamom kontraste k duchu ľudí, ako bola Kayla," dodal Obama.

Detaily neznáme

Islamský štát minulý týždeň tvrdil, že dvadsaťšesťročnú humanitárnu pracovníčku zabila bomba, ktorú na dom, kde bola zadržiavaná, zhodilo jordánske lietadlo. Ammán ale informácie spochybnil.

Biely dom zároveň oznámil, že rodina zavraždenej cez víkend dostala od jej únoscov správu s informáciami o jej smrti. Obama ani rodina ale detaily nezverejnili.

"Sme zdrvení tým, že sme dostali potvrdenie, že Kayla Jean Mueller prišla o život," uviedla rodina vo vyhlásení.

"Kayla bola súcitná a oddaná humanitárna pracovníčka. Celý svoj mladý život venovala pomoci tým, ktorí potrebujú slobodu, spravodlivosť a mier," citovala americká stanica CNN rodinu.

Sedemmiliónové výkupné

V utorok rodina uverejnila ručne napísaný list, ktorý humanitárna pracovníčka napísala na jar 2014, kedy už bola niekoľko mesiacov v zajatí. Stálo v ňom, že sa nachádza na bezpečnom mieste a je zdravá.

Pozrite si priloženú reportáž:

Mueller pochádzala z Prescottu v štáte Arizona a podľa slov matky pomáhala sýrskym utečencom v Turecku. Islamský štát ju zajal v auguste 2013 v sýrskom Aleppe, kedy opúšťala nemocnicu Lekárov bez hraníc.

Matka zavraždenej mladej ženy,

SITA

Islamisti kontaktovali príbuzných na jar 2014 s dôkazom, že dievča je nažive. Vyhrážali sa, že ju zabijú, aj rodina do 13. augusta 2014 nezaplatia sedem miliónov dolárov. Nie je jasné, ako sa zachovali, keď ultimátum vypršalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy