Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
V Kodani sa na akcii o islamizme slova strieľalo, jeden mŕtvy
Zdielať na

V Kodani sa na akcii o islamizme slova strieľalo, jeden mŕtvy

KODAŇ / Na debate o islamizme a slobode slova v Kodani sa strieľalo. Traja policajti boli podľa dánskej agentúry Ritzau zranení, jedného strely zasiahli do hrudníka. Streľbu neprežil jeden človek.

Podľa dánskych médií polícia pátra po dvoch páchateľoch, ktorí údajne zvonka strieľali na budovu, kde sa beseda konala. Podľa denníka Berlingske útočníci ušli na aute Volkswagen Polo.

Podľa miestnej televízie TV2 zaznelo približne 30 výstrelov. Akciu organizoval švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý v minulosti karikoval proroka Mohameda.

"Počul som streľbu z automatických zbraní a krik. Polícia streľbu opätovala, ja som sa skryl za bar. Nemohol som tomu uveriť," povedal televízii TV2 jeden z rečníkov Niels Ivar Larsen.

Podľa agentúry AFP sa akcie zúčastnil aj francúzsky veľvyslanec v Dánsku François Zimeray.

Na mieste bolo množstvo policajtov:

SITA

Policajná ochrana

Vilks sa už v minulosti stal terčom vyhrážok kvôli kontroverzným karikatúram proroka Mohameda z roku 2007. Počas pobytov v Dánsku dostáva policajú ochranu.

Podľa televízie TV2 zostalo v oknách kaviarne Krudttoenden 30 dier po guľkách a najmenej dvaja ľudia, vrátane najmenej jedného policajta boli vynesení na nosidlách.

Karikaturista zranený nebol

Vilks bol podľa spoluorganizátorky akcie Helle Merete Brixovej rovnako na mieste, ale zranený nebol.

Incident sa odohral v kaviarni na severe Kodane pri akcii s názvom "Umenie, rúhanie a sloboda slova."

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy