Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Škandál v Číne. Moderátor si dovolil kritizovať Mao Ce-tunga
Zdielať na

Škandál v Číne. Moderátor si dovolil kritizovať Mao Ce-tunga

Zdroj: SITA/ilustračné

PEKING / Čínska televízna stanica CCTV odvolala z vysielania jedného zo svojich najpopulárnejších moderátorov Pi Fu-ťiena, ktorý urazil zosnulého kontroverzného komunistického vodcu Mao Ce-tunga.

Moderátor Pi Fu-ťien okrem iného sprevádzal divákov aj každoročnou čínskou novoročnou šou, ktorá je najsledovanejšou reláciou na svete. 

Previnil sa tým, že na videu zo súkromného večierku, ktoré sa šíri na sociálnych sieťach, spieva paródiu na operu z dôb kultúrnej revolúcie a kritizuje v nej Maa za to, že uvrhol národ do biedy a utrpenia.

V zmenenom textu opery Pi konštatuje, že "už sme trpeli dosť", a nazýva Mao Ce-tunga vulgárnym pomenovaním. Hostia na akcii sa na jeho výstupe bavia, píše CNN.

Podľa televízie to ale malo vážny spoločenský dopad. "Budeme sa touto záležitosťou vážne zaoberať v súlade s príslušnými nariadeniami a na základe starostlivého vyšetrenia prípadu," dodala televízia.

Z diktátora hrdina

Maova diktátorská vláda si vyžiadala desiatky miliónov obetí a čínska komunistická strana už dávnejšie priznala, že Mao spravil počas svojej vlády "isté chyby".

Portréty tohoto zakladateľa modernej Číny ale dodnes zdobia čínske bankovky a jeho zabalzamované telo priťahuje v mauzóleu v Pekingu denne stovky až tisíce návštevníkov.

Správa o plánovanom vyšetrovaní 56 ročného moderátora vyvolala na čínskom internete vlnu nevôle. V jednom prieskume verejnej mienky na populárnom mikroblogu Weibo osemdesiat percent respondentov uviedlo, že by se Pi nemal za svoje výroky ospravedlňovať.

Objavili sa ale aj kritici, ktorí žiadajú pre Pia ako vplyvného človeka tvrdý trest.

Podľa serveru BBC News dostali už všetky čínske internetové stránky príkaz, aby videonahrávku odstránili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy