Nešťastná smrť. Muža (†79) zabila horká cuketa
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BERLÍN / V Nemecku sa 79-ročný muž otrávil cuketou. Jeho smrť spôsobil jed kukurbitacín. Ten sa nachádza nielen v cukete, ale i v ďalšej zelenine.
Cuketa, aj doma dopestovaná, obsahuje jed kukurbitacín. "Tento jed sa prejavuje horkou chuťou," ozrejmuje Peter Šimko z Oddelenia potravinárskej technológie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
Bolesť v žalúdku
Jed najskôr spôsobuje v žalúdku neznesiteľnú bolesť. V krajnom prípade môže zapríčiniť smrť.
Tento jed obsahujú aj zeleniny z čeľade tekvicovitých. "Napríklad tekvica, jej odrody či uhorky," dodáva Šimko. Do tejto skupiny patria tiež melóny, dyne i patizóny.
Otrava zeleninou
Nebezpečné množstvo obsahujú ešte nezrelé plody. Pri dozrievaní ale horkosť i jed ustupujú. "Látky sa tam zvyčajne vyskytujú v neškodnom množstve," hovorí Šimko.
Nemeckí vedci sa domnievajú, že príčinou môžu byť horúčavy alebo genetika.
V minulosti sa už stalo, že sa ľudia otrávili zelenými paradajkami či zemiakmi. Odborníci preto radia jesť potraviny, len ak majú známu štandardnú chuť.
Muža zabila horká chuť cukety, pozrite si reportáž: