Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Príčinu pádu boeingu niekto maskoval, naznačujú experti. Pilota ktosi pitval
Zdielať na

Príčinu pádu boeingu niekto maskoval, naznačujú experti. Pilota ktosi pitval

HAAG/LONDÝN / Dlho očakávaná správa holandských vyšetrovateľov o minuloročnom zostrelení malajzijského boeingu z letu MH17 na východe Ukrajiny naznačila, že sa vyskytli pokusy o zatajenie príčiny nešťastia, upozornil britský denník The Guardian.

Súčasťou týchto zatajovacích pokusov bola "nepodarená pitva kapitána lietadla, pri ktorej boli z tela zámerne odstránené kovové črepiny z rakety Buk", napísal denník The Guardian s odvolaním sa na holandských expertov.

Podľa holandskej správy zverejnenej v utorok raketa Buk ruskej výroby explodovala meter od kabíny pilotov a výbuch obrovskou silou vrhol stovky črepín do lietadla. Vyšetrovatelia sa ale vyhli určeniu vinníkov, len uviedli, že raketa bola odpálená z oblasti o rozlohe 320 kilometrov štvorcových.

SITA

Presné umiestnenie odpaľovacieho zariadenia majú zistiť ďalšie kriminalistické vyšetrovania. Šéf úradu vyšetrujúceho príčiny katastrofy Tjibbe Joustra neskôr pred novinármi povedal, že raketa bola odpálená z územia ovládaného separatistami podporovanými Ruskom.

Stodvadsať cudzích telies

V správe sa píše, že viac ako 120 cudzích telies, "vo veľkej miere kovových črepín", sa našlo v tele druhého pilota. Jemu spôsobili "mnohopočetné zlomeniny". Keď ale experti identifikovali kapitánovo telo, zistili, že už bolo podrobené "vonkajšiemu i vnútornému skúmaniu s odstránením cudzích predmetov". Napriek tomu v tele našli "stovky kovových predmetov", ako aj zlomeniny kostí a ďalšie zranenia.

Medzi časťami hlavice rakety sa našli dve črepiny v tvare motýľa, čo Holanďania pokladajú za príznačné pre zvláštny typ bojovej hlavice Buku. Ničmenej ruský výrobca Almaz-Antej v predstihu poprel, že by sa také úlomky našli a trval na tom, že použitý bol starší typ rakety Buk, ktorý už nie je používaný v ruskej armáde.

Zmizli dôkazy

Boeing 777 bol zostrelený 17. júla 2014 nad oblasťou ovládanou proruskými separatistami, ktorí niekoľko dní odmietali miesto nešťastia sprístupniť. Štyri dni tiež trvalo, kým vydali "čierne skrinky" lietadla. Všetkých 298 ľudí na palube zahynulo.

V správe sa píše, že niektoré diely a náklad lietadla vyfotografované bezprostredne po nešťastí zmizli. Zmizla tiež avionika z pilotnej kabíny.

Zverejnenie údajov

Zatiaľ čo oficiálne závery holandských expertov o technických príčinách tragédie Moskva spochybnila a obvinila ich z politickej účelovosti, liberálny denník Vedomosti dnes napísal, že keby Rusko chcelo predložiť dôkazy svojej neviny, malo by zverejniť údaje protivzdušnej obrany a systémov kontroly nad vzdušným priestorom z letu A-50, ruskej obdoby amerických strojov AWACS, o situácii v danej oblasti. To sa doteraz ale nestalo.

Vyšetrovatelia potvrdili, že dopravné lietadlo zostrelila raketa Buk:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy