Urobte si doma chorvátske národné jedlo, pripravuje sa dva dni
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
MAKARSKÁ / Onedlho začne dovolenková sezóna a státisíce Slovákov si to opäť namieria k Jadranskému moru. Už teraz sa mnohým zbiehajú slinky pri pomyslení na čerstvé morské plody alebo obľúbenú mučkalicu či pljeskavicu. Skutočné národné chorvátske jedlo je ale dalmatínska pašticáda. Pripravte si ju aj vy.
"Najznámejšie chorvátske jedlo sa volá pašticáda,“ prezrádza Mario Tomaš hlavný kuchár a majiteľ reštaurácie.
Dalmatínska pašticáda je národné jedlo ako u nás halušky.
Pripravuje sa minimálne 24 hodín.
"Najdôležitejší je hovädzie alebo teľacie mäso," začína s varením Mario. K mäsu potrebujete:
TV JOJ
Do chladničky na noc
"Zoberiete kus mäsa a asi na 5-6 miestach prešpikujete cesnakom, mrkvou a slaninou. Zalejeme kvasným octom a červeným vínom. Na kilo mäsa, dávame pol litra vína," hovorí kuchár.
Mäso uložíme na 24 hodín alebo minimálne na noc do chladničky. Po 24 hodinách mäso orestujeme do zlatista na olivovom oleji v kombinácií s bravčovou masťou. Následne pridáme nadrobno pokrájanú slaninu, cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak.
Dôležité slivky
"A samozrejme slivky, tie sú veľmi dôležité, aby dodali sladkosť," povedal kuchár. Ešte hrozienka a všetko premiešame. Po dva a pol až troch hodinách, keď je mäso mäkké, pridáme octovo-vínny nálev, v ktorom sa mäso predtým marinádovalo.
Malú lyžičku muškátového orieška , petržlen, koňak, domáci prošek.
"Taliani majú prosseco, my máme prošek, a to všetko zalejeme červeným vínom," vysvetľuje Mario. A varíme asi 3 – 4 hodiny, pokým sa mäso nebude pekne rozpadávať a alkohol vyprchá. Každé mesto, či každá chorvátska kuča má však svoj recept na dalmatínsku pašticádu. Niekto pridá napríklad jablká.
S červeným vínom
Po troch hodinách vyberieme spolu s mäsom aj bobkový list a ostatné ingrediencie v hrnci rozmixujeme na chutnú omáčku. Mäso nakrájame na polcentimetrové až centimetrové plátky a ešte na chvíľu vložíme späť do hrnca a povaríme v prepasírovanej omáčke.
Posypeme kozím syrom a podávame s červeným vínkom.
Recept zháňala priamo v Chorvátsku Iveta Krupová: